fbpx

Az Idősödő Munkavállalók Foglalkoztatásának Nemzetközi Hete 

Szerző: 2024. ápr 8.Második karrier

Március 10. és 16. között ünnepelték az Idősödő Munkavállalók Foglalkoztatásának Nemzetközi Hetét, amelynek célja, hogy támogassa és ünnepelje azokat, akik úgy döntenek, hogy nyugdíj mellett is aktívak maradnak a munka területén. 

Amikor eljön a nyugdíjba vonulás napja, egyesek soha többé nem akarják betenni a lábukat a munkahelyükre, azonban mások úgy gondolják, szükségük van a társas kapcsolatokra és a keretekre, amit a munka és a munkába járás ad nekik, megint mások a hasznosságélményt keresik, még ha csak napi néhány órára is. 

„Sokan közülük részmunkaidős munkát keresnek hetente néhány órában, hogy kiegészítsék jövedelmüket” – mondta Greg Marchildon az AARP-tól. Az AARP Amerika egyik legnagyobb nonprofit független szervezete, amelynek célja, hogy az 50 éves és idősebb amerikaiakat felkészítse arra, hogy tudatos döntéseket hozzanak majdani idősödéskori életükkel kapcsolatban. Magyarországon a Cédrusnet Kecskemét hasonló feladatot vállal magára. 

Marchildon szerint a 65 év felettiek még mindig szívesen dolgoznak, ha nem is teljes munkaidőben, továbbá kihasználják a nyugdíjazás utáni szabadabb időgazdálkodást, hogy új lehetőségeket próbáljanak ki. Rengeteg olyan magasan képzett szakember van közöttük, akik továbbra is aktívak szeretnének maradni, érzik magukban a lendületet, az erőt, mégis nagyon nehéz olyan munkahelyet találniuk, ahol szívesen alkalmazzák őket. 

Le kell győznünk az idősebb munkavállalókkal kapcsolatos sztereotípiákat, véget kell vetnünk az ageizmusnak nemcsak a munkahelyeken, hanem a mindennapi életünkben is. Az idősebbek részvétele a munkában a GDP növekedését és az életkörülmények javulását eredményezi a becslések szerint. Továbbá a nemzetközi munkavállalói és munkaadói mikroadatokat elemezve az derült ki, hogy azok a cégek, ahol magasabb az idősebb munkavállalók aránya, produktívabbak. Erről itt írtunk részletesebben: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/tobbgeneracios-munkahelyek-tamogatasa-oecd-jelentes-osszefoglaloja/ 

Magyarországon a CédrusNet Kecskemét Program egyik küldetése, hogy segítsen azoknak, akik visszatérnének a munkaerőpiacra, vagy akár ott is maradnának, és az Idősödő Munkavállalók Foglalkoztatásának Nemzetközi Hete is arra ösztönzi mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat, hogy támogassák ezt a célt. 

Forrás: Celebrating National Older Workers Employment Week (wcax.com) 
Kép forrása: freepik.com

#másodikkarrier #cédrusnetkecskemét #idősödőmunkavállalók #aktívidősödés

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV