fbpx

Ötven-hatvanévesen sem késő beindítani egy új karriert

Szerző: 2022. febr 16.CédrusNet Iroda, Második karrier

Hraskó Istvánnal, a Petőfi Népe újságírójával az idősödő társadalom problémáiról beszélgettünk 2021. őszén. A beszélgetésről megjelent cikkben szóba került többek között az, hogy az európai országokhoz képest hogyan állunk az aktív idősödés terén és hogy miért és hogyan támogatjuk az 50 év felettiek karrierváltását.

Hraskó István újságíróval az idősödő társadalom problémáiról beszélgettünk 2021. őszén. A beszélgetés után a Petőfi Népe hasábjain novemberben jelent meg egy terjedelmes cikk “Az aktív idősödés támogatásával a társadalmat is szolgálja a CédrusNet“ címmel. A cikkben szóba került, hogy drasztikusan megváltoztak napjainkra a tanulás-munka-nyugdíj életszakaszok, az átlagéletkor növekedésével ugyanis egyre jobban eltolódnak. Hihetetlenül fontossá vált, hogy ezekkel a változásokkal kiemelten foglalkozzunk, és elébe menjünk a problémáknak. Azt szeretnénk tudatosítani, hogy az ötveneseket, hatvanasokat, sőt a hetveneseket sem szabad idősnek tekinteni, olyanoknak, akikkel ne kellene foglalkoznia a társadalomnak. Sőt, éppen az említett trendek miatt különösen nagy hangsúlyt kell helyezni arra, hogy közülük a lehető legtöbben aktívak maradjanak, mert szükség van a tapasztalatukra, tudásukra akár munkavállalóként, akár segítő önkéntesként. 

A CédrusNet hívószava, kiemelt célja az aktív idősödés, ezt próbáljuk Kecskeméten megvalósítani, a nemzetközi kezdeményezéseket is figyelve. Ezen terület mérésére létezik egy nemzetközi mérőszám, az Aktív Idősödés Indexe. Az utolsó, 2018-as adatfelvétel szerint az Európai Unió 28 tagállama között a 26. helyen álltunk, különösen az önkéntesség, a fizikai aktivitás, a társadalmi kapcsolatok és a tanulási képesség növelése terén állt rosszul Magyarország. Ennek az eredménynek véleményünk szerint egyértelműen az az oka, hogy a korosztály felé nincsenek megfogalmazva üzenetek, hogy mi a társadalom elvárása az idősödőkkel szemben, mit tudunk nekik kínálni az idő hasznos eltöltésére, milyen segítséget kaphat, ha szeretne tanulni. Munkahelyi programok sem igazán léteznek a nyugdíjba vonuló kollégák esetleges tovább foglalkoztatására valamilyen új szerepkörben, amely a kreatív energiáit, tanulási vágyát előhozza.  

Szeretnénk tudatosítani, hogy ötven fölött még jó húsz-huszonöt évre kell tervezni. Hiszen az idősödőkre nemcsak a már most is jelentkező, később vélhetően még súlyosabbá váló munkaerőhiány miatt lesz szükség. A 60 év fölött egészségben eltöltött évek számát (ezen mutató terén szintén rosszul áll hazánk) csak úgy lehet növelni, ha nyugdíjasoknak megvan az a jó érzésük, hogy hasznosak a társadalomnak, a helyi közösségnek és a családnak.  

A statisztikák szerint a ma munkaerőpiacra lépő fiatalok legalább húsz alkalommal változtatnak munkahelyet, ebben minimum három-négy karrier kiépítése benne van. Ezt a szemléletet, rugalmasságot kell elsajátítania az 50 év feletti korosztálynak, hogy bátran kezdjenek el új dolgokat tanulni, akár olyat is, ami gyerekkori álom volt, de soha nem jutott rá idő. 

Éppen ezért programjaikkal szeretnék felkészíteni az ötven fölötti korosztály arra nyitott tagjait a karrierváltásra. Ez alatt nemcsak egy teljesen új szakma kitanulását értjük, hanem azt is, ha valaki az eddigi hivatását szeretné folytatni, csak más formában – mondjuk egy iskolai tanár vállalkozóként, magántanárként. 

A Második karrier sorozat májusban indult, és többfajta programot kínál. Egyrészt személyes példákon, élettörténeteken és tapasztalatokon keresztül mutatják be, milyen az, amikor valaki egy teljesen más munkába kezd. Tesszük mindezt azzal a nem titkolt céllal, hogy az érdeklődőket motiváljuk, felkészítsük a változtatásra. Azoknak, akik szeretnének mélyebben elmerülni egy témában, workshop-ot is tartunk. Az én-márka felépítése mellett téma volt már az önismeret, az élettapasztalatok hasznosítása, a kudarcok feldolgozása, de lesz még szó a kiégésről, az életközepi válságról, az új célok megtalálásáról és az álláskeresésről, önéletrajz írásról, az állásinterjúról is. Természetesen a visszajelzéseket és az igényeket figyelembevéve tervezzük az előadások témáit, így hamarosan a vállalkozóvá válás is napirendre kerül. 

Forrás: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2021/10/az-aktiv-idosodes-tamogatasaval-a-tarsadalmat-is-szolgalja-a-cedrusnet 

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV