fbpx

Lehet egy városi intézmény korbarát? – Kormenedzsment Naantaliban  

Szerző: 2023. febr 9.Hírek a világból

 

A finnországi Naantaliban a város alkalmazottai számára kormenedzsment programot indítottak 2003-ban, melynek eredményeként csökkent a betegszabadságok száma és 2,1 évvel nőtt az átlagos nyugdíj korhatár. A programnak köszönhetően figyelembe veszik az idősödéssel járó testi, lelki korlátokat és ösztönzik az élethosszig tartó tanulást. A vezetők számára pedig tréningeket szerveznek a munkaképességgel és a korcsoportok kezelésével kapcsolatban.  

Naantali város Finnország délnyugati részén, nyáron az ország egyik legfontosabb turisztikai központjaként ismert. A településnek 19 389 lakosa van (2020. július 31.). A város 1241 alkalmazottat foglalkoztat, akiknek 29%-a 55 év feletti, továbbá évente az alkalmazottak 3-4%-a éri el a nyugdíjkorhatárt. 

A kormenedzsment 2003-ban jóváhagyott programja a teljes munkavállalói állomány munkaképességének megőrzésére fókuszál, hogy ellensúlyozza a demográfiai kihívásokat, csökkentse a betegszabadság idejét és növelje az átlagos nyugdíjazási korhatárt. 

A program a következő elemekből áll: 

Teljesítmény értékelés 

 Az 55 év feletti munkavállalók éves teljesítményértékelése kiterjed az életkorral kapcsolatos aggályokra is. A megbeszélésen megvitatják a munkavállaló egyéni igényeit, valamint az esetlegesen tapasztalható testi vagy lelki korlátokat, és külön dokumentálják az elhengzottakat. Ez lehetővé teszi, hogy szükség esetén beavatkozzanak és olyan intézkedéseket hajtsanak végre, amelyekkel biztosítható, hogy a munkavállaló folytatni tudja munkáját, motivált és eredményes maradjon egészen nyugdíjazásáig (pl. a munkaterhelés vagy a munkaidő csökkentése, munkaköri ergonómiai intézkedések).  

Az áthelyezés megkönnyítése 

 Ha a munkavállaló már nem tekinthető alkalmasnak arra, hogy jelenlegi munkáját folytassa, a város a munkavállalót más, számára alkalmasabb munkakör végzéshez szükséges képességeinek bővítése érdekében ideiglenesen más feladat ellátására is kirendelheti. A gyakorlatban az ilyen belső mozgás a szervezeten belül határozott idejű képzési szerződések révén valósul meg. 

Mentorprogram 

Az idősebb munkavállalók értékes élettapasztalatukat hatékonyan adják át a fiatalabb munkavállalóknak informális mentorálás révén, amelynek során az újonnan felvett személyeket egy idősebb alkalmazottal társítják a betanítás részeként. A különböző korcsoportok együttműködése mindkettő fél számára előnyös. Az idősebbek tapasztalati tudása magában foglalja a munkahely történetével és értékeivel, a munkamódszerekkel és az elvárt viselkedési normákkal kapcsolatos tapasztalatokat. Ez a tudás segíti a fiatalabb munkavállalókat a gyorsabb beilleszkedésben, míg a friss perspektívák és a naprakész ismeretek, amelyeket gyakran a fiatalabb munkavállalók osztanak meg, az idősebb munkavállalók számára hasznosak. 

Vezetők képzése 

A különböző korcsoportok megfelelő irányítása és az idősödő munkaerő hatékony kezelése érdekében a vezetésnek fel kell ismernie és meg kell értenie az egyéni munkaképesség változó természetét. Naantali vezetőinek többsége JET (Specialist Qualification in Management) képzésen vett részt. Ez egy általános vezetői képesítés, amelynek célja a vezetői készségek fejlesztése. A képzés rendszeres szemináriumokkal és projektekkel egészül ki az elméleti ismeretek alkalmazásának és frissítésének biztosítása érdekében. 

Fokozott foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások  

A város által szerződött foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás a vezető beosztású munkavállalók számára nyújt kiegészítő szolgáltatásokat. Nyugdíjba vonulásig kétévente áll rendelkezésre átfogó állapotfelmérés, amely magában foglalja az idősebb korban esetlegesen előforduló bizonyos betegségek kiszűrését, mint például a szív- és érrendszeri problémák vagy a mozgásszervi megbetegedések előfordulása. A cél a lehetséges kockázatok azonosítása és korai intézkedések megtétele a munkaképességre gyakorolt hatásuk megelőzésének vagy mérséklésének érdekében. Orvosilag indokolt esetben a munkavállalók fizikai rehabilitációs kezeléseket vehetnek igénybe, különböző típusú fizioterápia formájában. Ezeknek a kezeléseknek a költségeit legfeljebb 10 látogatásig a munkáltató állja. 

Senior csapat 

A „senior team” egy szélesebb vállalati bizottság részét képezi, amely az alkalmazottak bevonásával foglalkozik. A felsővezetői csapat kilenc tagja elkötelezett az idős munkavállalók jólétének megőrzése érdekében rendezvények, szabadidős programok és tájékoztatók szervezésében. A szenior csapat éves kerete 14 500 euró, amelyet kulturális kirándulások, például színházi kirándulások szervezésére, valamint sportlétesítmények használatának támogatására fordítanak. 

Képzési terv 

A város úgy gondolja, hogy minden alkalmazottnak meg kell őriznie a tanulási és fejlődési képességét karrierje során. Évente képzési tervet készítenek minden alkalmazott számára, életkortól függetlenül. Minden alkalmazott számára elérhetők az oktatási, képzési programok és szemináriumok. 

A program hatását dolgozói elégedettségi kérdőívekkel követik nyomon, és minden évben figyelemmel kísérik, hogy a munkavállalók hány napot vesznek részt képzéseken. A törvény előírja, hogy minden tartósan foglalkoztatott munkavállaló számára kiegészítő képzést kell biztosítani. Ezek a tréningek életkortól függetlenül minden munkatársnak elérhetőek.  

A program létrehozása óta a betegszabadság csökkent, és az átlagos nyugdíjkorhatár 2,1 évvel emelkedett. A vezető beosztású alkalmazottak mintegy 50%-a részesült fizioterápiában a fokozott foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások részeként. Továbbá számos esetben előfordul, hogy az alkalmazottak a hivatalos nyugdíjkorhatáron túl is dolgoznak. 

A sikertényezők közé tartozik az erőteljes jogszabályi támogatás, a vállalati kultúra, a részvételi megközelítés. és a végrehajtott intézkedések sokfélesége. A program részben vagy egészben minden méretű szervezetre és bármely ágazatra adaptálható, különösképpen a következő elemek:  

  • konkrét vezetői kérdések megbeszélése a teljesítményértékelés során a munkáltatóval 55 éves kor után;  
  • fokozott foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás; és  
  • vezetői képzés munkaképességgel kapcsolatban. 

Forrás: https://sicurezzaquattropuntozero.it/doc/safer-and-healthier-relazione.pdf 150. oldal https://observatoryofdemography.blogs.ie.edu/files/2020/07/IE_SENIORS-II_EN.pdf 85. oldal 

képek forrása: https://www.freepik.com/

Kövess minket,

Facebookon: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

YouTube csatornánkon: CédrusNet Kecskemét Program

LinkedIn-en: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#finnország#Naantali #kormenedzsment#korbarát_munkahely#munkahelyi_idősödés#társadalmi_idősödés

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV