fbpx

CSALÁDBAN MARAD – Kerekasztal-beszélgetés a nagyszülők változó szerepéről

Szerző: 2023. jan 15.CédrusNet Iroda

Nagyszülők változó szerepben? címmel kerekasztal-beszélgetést rendeztek a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület fenntartásában működő Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai a kecskeméti Neumann János Egyetem Campusán.

A szakemberek szerint mindenkinek szüksége van a kiegyensúlyozott kapcsolatra a nagyszülőkkel, hiszen rengeteg erőforrás, örömforrás, biztonság, kölcsönös támogatás rejlik ebben az értékes kapcsolatban.

Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a társadalomban zajló változások mellett sem. A mai nagyszülő-generációból sokan még nem állnak készen erre az újfajta feladatkörre, hiszen még aktív életet élnek, karriert építenek, de az is lehet, hogy épp a párkeresés foglalkoztatja őket. Fontos tényező lehet továbbá az is, hogy gyakran saját idős szüleikről is gondoskodniuk kell. Így lesz belőlük is szendvicsgeneráció, ami azt jelenti, hogy a 80-90 év körüli szüleikkel és kicsi unokáikkal járó gondoskodási feladatok közé szorulnak.

Egyes vélemények szerint míg a nagymamáknak nagyobb szerepe van a nevelésben, a tapasztalatok, bölcsességek átadásában, addig a papák feladata inkább a mentorálás, ők amolyan atyai jóbarátok, ha kell, akkor cinkosok és persze ők is minden igyekezetükkel segítik az unokák életét.

A kecskeméti kerekasztal-beszélgetés résztvevői és témái voltak:

Kormányosné Makai Eszter, a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége elnökétől megtudtuk, hogyan látják maguk a nyugdíjasok: változóban van-e a szerepük, és ha igen, milyen irányba tart ez a folyamat.

Kovács Barbara evangélikus lelkész arról ejtett szót, hogy napjainkban milyen szerepet töltenek be a kisgyermekek és fiatalok hitre nevelésében az idősek, a nagyszülők.

Kovácsné Lovas Edina, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának szakmai vezetője a nagyszülők mintaadásának fontosságáról osztotta meg tapasztalatait.

Nagyné Seres Mária tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta, a Bács-Kiskun Megyei Pszichológiai Szakszolgálat Kecskeméti Tagintézményének vezetője arról fejtette ki véleményét, hogy a világban tapasztalható változások milyen hatással vannak a nagyszülői szerepre, hogyan állnak helyt az idősek szülői szerepben, és hogyan kezelik a családok az esetleges szerepkonfliktusokat.

Molnár Szilárd szociológus, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője az idősödő társadalmak által támasztott kihívásokról beszélt, valamint azokról a megoldásokról, amelyekkel érdemi változások generálhatók a foglalkoztathatóság vagy éppen az aktív életvitel területein.

dr. Pári András,a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatási vezetője az Idősek a családban című, az intézet által végzett kutatást és eredményeit ismertette.

Pálfay Erzsébet, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány alelnöke, országos hálózatvezető a nagysikerű sorozat, Nagyszülő-füzet című kiadványát, valamint szervezetük tevékenységét mutatta be.

A beszélgetést Árvai Zoltán, az M5 kulturális televíziós csatorna Librettó című műsorának műsorvezetője, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kommunikációs munkatársa vezette.

Együttműködő partner volt: a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.

A program a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezésében, a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg.

A beszélgetés felvétele az esélyteremtési iroda szerkesztésében megvalósuló Családban marad című műsorban volt látható.

forrás:

https://cseoh.gov.hu/bacs-kiskun-megye/2023/01/05/csaladban-marad-kerekasztal-beszelgetes-a-nagyszulok-valtozo-szereperol/

2023.01.05 Bács-Kiskun megye

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV