fbpx

Erasmus+ Inspirer projekt ismertetője

Szerző: 2022. nov 5.CédrusNet Iroda

Befogadóbb munkakörnyezet idősebb munkavállalók számára

Ez év tavaszán egy online rendezvényen ismerhettük meg az Erasmus+ által finanszírozott INSPIRER projektet, amely olyan terület támogatását tűzte ki célul, mely a CédrusNet Kecskemét Program számára is fontos: innovatív és integrált megközelítések révén az egyenlőség és a munkahelyi sokszínűség a fiatalabb és idősebb generációkat egyaránt foglalkoztató vállalatok számára. A projekt akkor még a fejlesztés szakaszában volt. Most viszont elérkezett a tesztelési szakasz, így elérhetővé váltak a felületek a nagyközönség számára is. 

Az európai társadalom elöregedésének következtében a nyugdíjkorhatár sok országban folyamatosan emelkedik. Mára a legfiatalabb és a legidősebb munkavállalók közötti korkülönbség akár az 50 évet is elérheti. A munkaerő kor szerinti összetétele emiatt egyre változatosabb, márpedig a változatosság, vagyis a különböző készségek és megközelítések együttes jelenléte alapvetően pozitív hatással van a vállalatok működésére, mely hatásokról már korábban is írtunk. Ugyanakkor a változatosság munkahelyi kezelése kihívást is jelent, mivel az egyes korcsoportok csak rájuk jellemző speciális igényekkel és kompetenciákkal rendelkeznek. Ahhoz, hogy a változatosság képviselte értékeket a vállalat javára lehessen fordítani, a vezetőségnek és a HR-vezetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a vegyes korosztályú kollektívákban hogyan javítható a kommunikáció és az együttműködés. A nemzetközi Erasmus+ INSPIRER projekt ennek a feladatnak a megoldására jött létre. 

A projekt célja az, hogy innovatív és integrált megközelítéseken keresztül előmozdítsa az egyenlőséget és a sokszínűséget a munkahelyeken, a fiatalabb és idősebb generációkat egyaránt foglalkoztató vállalatok számára. Az INSPIRER vállalatok, szervezetek, vezetők és munkavállalók számára biztosítja a szükséges eszközöket ahhoz, hogy megszüntessék az életkori diszkriminációt és a munkahelyi szegregációt, valamint pozitív és befogadó munkakörnyezetet teremtsenek az idősebb generáció(k) számára. Az INSPIRER projektnek három innovatív kimenete van, melyek online felületei jelenleg a tesztelési szakaszban vannak, de regisztrációt követően már látogathatók, használhatók. 

Ezek a kimenetek a következők: 

  1. Képzési anyag a többgenerációs munkakultúra fejlesztése érdekében a munkahelyeken 

Az e-learning képzés a vállalati vezetőségnek, kiemelten a HR vezetőknek szól. Hasznos információkat és képzést nyújt azokról az elemekről és irányelvekről, amelyeket végre kell hajtani annak érdekében, hogy a vállalatok kihasználhassák a munkahelyi többgenerációs kultúra támogatásában rejlő teljes potenciált. 

Főbb modulok:  

1. modul: Sokszínűség és befogadás  

2. modul: Sokgenerációs csapatok irányítása

3. modul: Generációs sajátságok

4. modul: A sokgenerációs munkaerő lehetőségeinek kihasználása tanulással és fejlesztéssel  

5. modul: A szakadékok áthidalása: Kommunikáció a sokgenerációs munkaerővel 

Regisztráció után itt (https://e-trainingcentre.gr/login/index.php) lehet hozzáférni a tananyaghoz.   

2. 360o-os értékelő eszköz a többgenerációs munkakultúra számár

Az eszköz holisztikus megközelítést biztosít a vállalati kultúra felméréséhez. Támogatni kívánja a vállalati vezetőket és mind az 55 év feletti és fiatalabb alkalmazottakat abban, hogy mérjék azokat az elemeket, amelyek a többgenerációs munkahelyet alkotják. A végén javaslatokat és tippeket ad arra vonatkozóan, hogy az egyes felek milyen lépéseket tudnak tenni a generációk közötti együttműködés hatékonyságának fokozása érdekében. A felület itt érhető el: https://inspirerv2.cfserver3.net/

3. Nemzedékek közötti (akár kétirányú) mentorálás 

A projektben kialakítottak egy online mentor platformot (https://mentoring.e-trainingcentre.gr), ahol a fordított mentorálási módszer segítségével az idősebb munkavállalók profitálhatnak a fiatalabbak digitális készségekkel kapcsolatos szakértelméből, a fiatalabbak pedig betekintést kapnak a kommunikációba és más szükséges készségekbe. 

A felületek használatához regisztráció szükséges.

Az INSPIRER projektről további információ a projekt weboldalán (https://inclusiveworkplace.eu)  található, illetve a magyarországi projekt partnertől kapható: Kövesd Andrea (andrea.kovesd@trebag.hu). 

Köszönjük a cikk alapjául szolgáló anyagot Kövesd Andreának!

Tarts velünk

Vedd fel velünk

a kapcsolatot

Irodánk címe

Kápolna utca 24.
Kecskemét
6000

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 326 045
Email címünk
kapcsolat
@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV