fbpx

Részt vettünk a Digitális Székelyföld konferencián Csíkszeredán

Szerző: 2022. nov 2.Hírek a világból

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre Erdély egyik legnagyobb, digitalizációval foglalkozó konferenciája október 27-29. között. A rendezvény – amelyen több mint 60 szakember adott elő – kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy az ágazatban tevékenykedő vállalkozók, munkavállalók, tenni akaró fiatalok a legkiválóbb, nemzetközi szinten is ismert és elismert szakemberektől tanulhassanak.

A konferencia első napján, az Oktatás és digitalizáció szekcióban adott elő Molnár Szilárd, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője a város azon társadalmi innovációiról, amelyek hatékony választ tudnak adni a helyi idősödő társadalom kihívásaira. Bemutatásra került a Hírös Szenior Egyetem, a Digitális Tudásközpont, a közösségi kávézó, az idősinformatikai élménypedagógiai elképzeléseink.

50 év felett is érdemes új karriert építeni, új szakmát tanulni, de ehhez ki kell alakítani azokat a szolgáltatásokat, azokat az új üzeneteket, amik ezt a tudatos építkezést támogatják a szenior korosztályon belül. Meg kell változtatni a közgondolkodást idősödésről, meg kell ismertetni az aktív idősödés új eszközeit, az információs társadalom, a digitalizáció ebben betöltött lehetőségeit. Ez számos lehetőséget ad olyan társadalmi innovációk fejlesztésére, amelyek javítják az idősödő társadalom foglalkoztatási mutatót, illetve segítik az idősödő nemzedékben rejlő tudásra és tapasztalatokra támaszkodó új munkaerőpiaci eszközök fejlesztését. A kecskeméti idősödésügyi program ezt tette az elmúlt három évben, így idén elnyertük Magyarországon a 2021. évi Társadalmi Innovációja Díjat, ami lehetőséget nyújt arra, hogy az előadásban röviden bemutassuk a program legfőbb újításait, elmúlt évi eredményeit a digitalizáció terén.

Mi azt valljuk, hogy az idősödők semmivel nem maradnak le a produktivitás terén a fiatalok mögött. Ami miatt a produktivitásuk csökken, az azoknak a kompetenciáknak, készségeknek a megkopása, amik aktuálisan fontosak a munkaerőpiacon. Ezért kell megteremteni azt az ökoszisztémát, szolgáltatási és intézményi hátteret, ami a reskilling-re és upskilling-re ad lehetőséget ennek a korosztálynak. A digitális átállásnak (is) társadalmilag méltányosnak és igazságosnak kell lennie!

Mindehhez bátor üzenetek, helyi társadalmi innovációk, munkahelyi idősödési programok, valamint a felnőttképzés teljesen új alapokra való helyezése szükséges. Ehhez keresünk partnereket, társadalmi innovátorokat, mint ahogy például a székelyudvarhelyi Ignis Caféval már együttműködünk – akik szintén a szekció előadói voltak.

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV