fbpx

Részt vettünk a 9. Digitális Székelyföld konferencián

Szerző: 2023. nov 20.Hírek a világból

Ötvennél több előadó 5 országból, közel 300 résztvevő, rendkívül színvonalas előadások, 4 párhuzamos szekcióban zajló teltházas tematikus programok: workshop-ok, kerekasztal beszélgetések, érdekes kiállítások és szuper hangulat jellemezte a 9. Digitális Székelyföld rendezvényt. A konferencián Molnár Szilárd vett részt a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány képviseletében az egyik oktatási szekcióban.

A negyedik éve Kecskeméten működő idősödésügyi programunk kapcsán látjuk, tudjuk, hogy az idősödő társadalmak nagyon nehéz kihívások elé állítanak bennünket. Magyarországon ebben az évtizedben 300 ezer munkavállaló fog eltűnni a munkaerőpiacról, emiatt várhatóan 15 százalékponttal fog csökkenni az életszínvonalunk, ha nem teszünk semmit. Megjelennek a szuperidős társadalmak (ahol a 65 év felettiek aránya meghaladja a 25 százalékpontot), 2050-ben várhatóan ebbe a klubba fog tartozni Magyarország is.

Az egyik megoldás, hogy az 50 pluszos népességből minél nagyobb arányban tartsuk a munkaerőpiacon az embereket. Ez viszont csak úgy lehetséges, hogy az idősödők is hajlandóak tanulni, megújítani képességeiket, kompetenciáikat. Ettől a tudásmegújítási hajlandóságtól függ a gazdasági fejlődésünk. Viszont ezt az ipari társadalom kiszolgálására kialakított oktatási rendszerrel, pedagógiai módszerekkel nem fogjuk elérni.

Két példát mutattam be arra vonatkozóan, hogy a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány a társadalmi innováció terén milyen intézményi együttműködéseket alakít ki a fenti célok elérése érdekében, gyakorlatilag nulla plusz pénzügyi forrás nélkül (ez a példa a Neumann János Egyetemmel való együttműködésünk során elért korbarát egyetem kezdeményezés), illetve a másik példa olyan intergenerációs együttműködési lehetőséget, területet mutatott be, ami mind a fiatalok, mind az 50 pluszosok számára nyújt digitális élménypedagógiai foglalkozásokat (például a helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely).

A panelbeszélgetésen részt Becze Szabolcs ügyvezető (ExarLabs), aki ismertette a cégük által indított IgnisCafe kezdeményezést, melynek során digitális kompetencia képzéseket, foglalkozásokat tartanak a fiatalokon kívül munkavállalóknak és idősödőknek is. Szabolcsékkal már több mint egy éve a CédrusNet Kecskemét Program is együttműködik, hiszen törekvéseink, koncepciónk a felnőttoktatással kapcsolatban gyakorlatilag ugyanolyanok. További résztvevő volt Csáki Rozália programvezető a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványtól, aki ismertette azokat a lehetőségeiket, programjaikat, amelyek a STE(A)M oktatás elterjedését segítik a Székelyföldön.

Az oktatási programokról szóló második kerekasztal-beszélgetésen is sok-sok hozzászólás, kérdésfelvetés volt. A dékánok találkozóján Dr. Charaf Hassan (BME VIK), Dr. Bodó Zalán (BBTE MIK) és Dr. Domokos József (Sapientia EMTE) mutatták be az IT felsőoktatás helyzetét saját intézményeikben.

A robotok nemcsak az idei konferencia és kiállítás főszereplői voltak, hanem külön panelt is szenteltek a témakörnek. A robotika szekciót is Kolumbán Sándor moderálta (ahogy az oktatási szekciót is), ahol Nagy Ákos egyetemi adjunktus a BME VIK évente megrendezett RobonAUT versenyét, annak tanulságait mutatta be. Tamás Levente (Babes-Bolyai Egyetem) egyetemi oktató a robotika és AI közös felhasználásáról mutatott be számos projektet, fejlesztést, míg Kovács János üzletfejlesztő (Kovács Trade Company) a székelyföldi robotizációnak a jövő munkaerőpiacra gyakorolt hatásait elemezte.

A konferenciáról további részlet érhet ő el itt: https://digitalisszekelyfold.ro/

Tudj meg többet közösségünkről:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#cédrusnetkecskemét #kecskemét #digitálisszékelyföld #székelyudvarhely #kktk #munkaerőpiac #robotika

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV