fbpx

Hozd képbe a családodat!

Szerző: 2023. nov 13.CédrusNet Iroda

Helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely alakult Kecskeméten a Széchenyi István Közösségi Házban, ahova várják a fiatal generáció érdeklődő tagjait is. Hozd létre az első digitális családi fotóalbumodat, hogy megoszthasd a családtagokkal, hogy majd az unokáid is megismerjék a képeket és a mögöttük meghúzódó történeteket, a családod történetét.

Ez válik most lehetővé a Széchenyi István Közösségi Házban, ahol együttműködve a Magyar Családtörténet-kutató Egyesülettel a CédrusNet Kecskemét elindította a műhelyet, ahol a helyi identitás erősítése érdekében helytörténeti-, családtörténeti kutatások és fotódigitalizációs foglalkozások történnek.

A műhely kiváló lehetőséget fog nyújtani új közösségi tevékenységekre. Ennek fontos eleme, hogy itt elsajátítható lesz a család, a szűkebb környezet múltjának feltárása, a történetek megosztása, lehetőség nyílik a digitális források, digitalizációs eszközök megismerése, használatukra.

Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora

Utóbbi lehetőségeket emelte ki Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, hangsúlyozva a családi fotók feldolgozásának néhány módszertani sajátosságát, illetve azt, hogy a múlt megismerésében, a múlt értékeinek átörökítésében a jövő nemzedéke számára ezek az eszközök ma már nélkülözhetetlenek.

Ari Ilona, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke

Ari Ilona, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke is megtisztelte az alakuló ülést. Kiemelte, hogy Kecskeméten a kilencedik helyi csoport alakul meg az országban. Mindegyik csoport hordoz egy kis sajátosságot a céljaiban, működésében, Kecskemét mindenképp a digitális eszközök, lehetőségek, a műhely-jelleg előtérbe helyezésével lesz egyedi. Mivel a rendezvényen nagyon sokan azért vettek részt, mert kezdőként meg szeretnék tanulni a családtörténet és a helytörténet kutatásának alapjait, módszereit, eszközeit, ezért Ilona felajánlotta, hogy bevezető kurzusokat tart majd a műhely tagjainak.

Dr. Lakatos Andort, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője

Örömmel hallgattuk Dr. Lakatos Andort, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetőjét is, aki kiemelte, hogy „harminc éve kevesek kiváltsága volt a családkutatás, ma viszont sokak lehetősége”. A helytörténeti források elérésének demokratizálódásával ma óriási népszerűségnek örvend a szűkebb család és környezet történetének kutatása, feldolgozása. Igazgató úr felajánlotta, hogy a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár kutatási lehetőségeit, forrásait is bemutatja számunkra.

Molnár Szilárd, a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke

Molnár Szilárd, a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke kiemelte, hogy a családtörténet kutatás egy fontos intergenerációs, komoly szellemi kihívásokat igénylő szabadidős tevékenység. Közös célunk, hogy Kecskemét új közösségi házában támogassuk a lokális identitás megőrzését, a helyi értékek gondozását, mindezt olyan intergenerációs programokon keresztül, amelyek segítik a szenior korosztály kompetenciáinak és készségeinek fejlesztését. Ezért is cél, hogy a műhely tagjai megismerjék a legmodernebb digitalizációs lehetőségeket eszközöket, azokat készségszintjén használják.

A következő alkalom november 23-án csütörtökön, 14:00-16:00 óra között lesz a Széchenyi István Közösségi Házban, ahova szeretettel várnak minden családtörténet-kutatás iránt érdeklődő fiatalt és szeniort.

A részvétel továbbra is regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételi szándékát a kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu e-mailcímen jelezze.

OROSZ FANNI FLÓRA cikke a BAON.hu oldalon:

https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/11/csaladtortenet-kutato-muhely-indult-a-kecskemeti-szechenyi-istvan-kozossegi-hazban-galeriaval?fbclid=IwAR0aIy3nWblyJ5-mfbEcJAbotNx3rX1L1g9qAX5MqRLsyvpMKuPcTC6OXGo#google_vignette

Továbbá Hirös.hu: https: //hiros.hu/kecskemeti-idosek-kapnak-fusterzekeloket/

Tudj meg többet közösségünkről:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#cédrusnetkecskemét #kecskemét #széchenyiistvánközösségiház #szik #családfakutatás #fotódigitalizáció #családfa #közösség

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV