fbpx

Hozd képbe a családodat!

Szerző: 2023. nov 13.CédrusNet Iroda

Helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhely alakult Kecskeméten a Széchenyi István Közösségi Házban, ahova várják a fiatal generáció érdeklődő tagjait is. Hozd létre az első digitális családi fotóalbumodat, hogy megoszthasd a családtagokkal, hogy majd az unokáid is megismerjék a képeket és a mögöttük meghúzódó történeteket, a családod történetét.

Ez válik most lehetővé a Széchenyi István Közösségi Házban, ahol együttműködve a Magyar Családtörténet-kutató Egyesülettel a CédrusNet Kecskemét elindította a műhelyet, ahol a helyi identitás erősítése érdekében helytörténeti-, családtörténeti kutatások és fotódigitalizációs foglalkozások történnek.

A műhely kiváló lehetőséget fog nyújtani új közösségi tevékenységekre. Ennek fontos eleme, hogy itt elsajátítható lesz a család, a szűkebb környezet múltjának feltárása, a történetek megosztása, lehetőség nyílik a digitális források, digitalizációs eszközök megismerése, használatukra.

Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora

Utóbbi lehetőségeket emelte ki Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora, hangsúlyozva a családi fotók feldolgozásának néhány módszertani sajátosságát, illetve azt, hogy a múlt megismerésében, a múlt értékeinek átörökítésében a jövő nemzedéke számára ezek az eszközök ma már nélkülözhetetlenek.

Ari Ilona, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke

Ari Ilona, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) elnöke is megtisztelte az alakuló ülést. Kiemelte, hogy Kecskeméten a kilencedik helyi csoport alakul meg az országban. Mindegyik csoport hordoz egy kis sajátosságot a céljaiban, működésében, Kecskemét mindenképp a digitális eszközök, lehetőségek, a műhely-jelleg előtérbe helyezésével lesz egyedi. Mivel a rendezvényen nagyon sokan azért vettek részt, mert kezdőként meg szeretnék tanulni a családtörténet és a helytörténet kutatásának alapjait, módszereit, eszközeit, ezért Ilona felajánlotta, hogy bevezető kurzusokat tart majd a műhely tagjainak.

Dr. Lakatos Andort, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője

Örömmel hallgattuk Dr. Lakatos Andort, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetőjét is, aki kiemelte, hogy „harminc éve kevesek kiváltsága volt a családkutatás, ma viszont sokak lehetősége”. A helytörténeti források elérésének demokratizálódásával ma óriási népszerűségnek örvend a szűkebb család és környezet történetének kutatása, feldolgozása. Igazgató úr felajánlotta, hogy a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár kutatási lehetőségeit, forrásait is bemutatja számunkra.

Molnár Szilárd, a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke

Molnár Szilárd, a közösségi házat és a CédrusNet Kecskemét programot is magába foglaló Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke kiemelte, hogy a családtörténet kutatás egy fontos intergenerációs, komoly szellemi kihívásokat igénylő szabadidős tevékenység. Közös célunk, hogy Kecskemét új közösségi házában támogassuk a lokális identitás megőrzését, a helyi értékek gondozását, mindezt olyan intergenerációs programokon keresztül, amelyek segítik a szenior korosztály kompetenciáinak és készségeinek fejlesztését. Ezért is cél, hogy a műhely tagjai megismerjék a legmodernebb digitalizációs lehetőségeket eszközöket, azokat készségszintjén használják.

A következő alkalom november 23-án csütörtökön, 14:00-16:00 óra között lesz a Széchenyi István Közösségi Házban, ahova szeretettel várnak minden családtörténet-kutatás iránt érdeklődő fiatalt és szeniort.

A részvétel továbbra is regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételi szándékát a kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu e-mailcímen jelezze.

OROSZ FANNI FLÓRA cikke a BAON.hu oldalon:

https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/11/csaladtortenet-kutato-muhely-indult-a-kecskemeti-szechenyi-istvan-kozossegi-hazban-galeriaval?fbclid=IwAR0aIy3nWblyJ5-mfbEcJAbotNx3rX1L1g9qAX5MqRLsyvpMKuPcTC6OXGo#google_vignette

Továbbá Hirös.hu: https: //hiros.hu/kecskemeti-idosek-kapnak-fusterzekeloket/

Tudj meg többet közösségünkről:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#cédrusnetkecskemét #kecskemét #széchenyiistvánközösségiház #szik #családfakutatás #fotódigitalizáció #családfa #közösség

Tarts velünk

Vedd fel velünk

a kapcsolatot

Irodánk címe

Szécshenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV