fbpx

Ageizmus és az egészségügyet szolgáló mesterséges intelligencia

Szerző: 2023. febr 24.Hírek a világból

A WHO „Ageism in artificial intelligence for health” című tájékoztatója a mesterséges intelligencia egészségügyben történő fejlesztésével és alkalmazásával kapcsolatban az ageizmus kérdésére világít rá. A tájékoztató az ageizmusnak az idősebb felnőttek számára nyújtott ellátás minőségére és e népesség általános egészségügyi eredményeire gyakorolt lehetséges hatását tárgyalja.

Ez a kiadvány is megerősíti, hogy az ageizmus problémája az embereket egész életük során érinti, áthatja az egész életüket, a társadalom számos intézményét és ágazatát, beleértve az egészségügyet és a szociális ágazatot is. Az időskori megkülönböztetés elleni küzdelem kritikus fontosságú az emberi jólét és az emberi jogok szempontjából. Különösen az idősek esetében, az ageizmus következménye lehet a rövidebb élettartam, a rosszabb fizikai és mentális egészségi állapot, az életminőség csökkenése. Emellett hozzájárul a szegénységhez és az időskori pénzügyi bizonytalansághoz, korlátozhatja az idősek számára nyújtott egészségügyi ellátás minőségét és mennyiségét.

A tájékoztató ajánlásokat is tartalmaz az egészségre vonatkozó mesterséges intelligencia (MI) terén az életkor szerinti megkülönböztetés hatásainak enyhítésére. Az ajánlások között szerepel a sokszínűség és a befogadás előmozdítása az AI-algoritmusok fejlesztése során, az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése az AI egészségügyben történő felhasználása során, valamint az idősebb felnőttek bevonásának előmozdítása az AI-alkalmazások fejlesztésébe és értékelésébe.

Összességében a WHO tájékoztatója kiemeli, hogy az egészségügyi célú mesterséges intelligenciával kapcsolatos korosztályi megkülönböztetés kezelése fontos annak biztosítása érdekében, hogy az idősebb felnőttek magas színvonalú, méltányos ellátásban részesüljenek, amely figyelembe veszi különböző szükségleteiket és körülményeiket.

Az említett ajánlások mellett a WHO tájékoztatója kiemeli az egészségügyi célú mesterséges intelligencia területén tapasztalható ageizmus hatásával kapcsolatos további kutatások szükségességét is. További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy az időskori megkülönböztetés milyen módon befolyásolja az idősebb felnőttek számára nyújtott ellátás minőségét, és hogy stratégiákat határozzunk meg az egészségügyi célú mesterséges intelligencia területén tapasztalható időskori megkülönböztetés kezelésére.

Kiemelik továbbá az etikai megfontolások fontosságát az egészségügyi célú mesterséges intelligencia fejlesztése és alkalmazása során. A tájékoztató megjegyzi, hogy az MI-alkalmazásokat úgy kell kifejleszteni és használni, hogy tiszteletben tartsák az emberi jogokat és méltóságot, és elkerüljék a negatív, például kor alapján történő megkülönböztetést.

Napjainkat egyre inkább befolyásolja az MI alkalmazása. A mesterséges intelligencia jellemzően az olyan feladatok számítógépes programok által történő elvégzésére utal, amelyeket általában intelligens lények végeznek. A mesterséges intelligencia rendszerek alapja az algoritmusok, melyek olyan számítógépes kódok, amelyek adatok elemzésén alapuló utasításokat tartalmaznak. A nagy adattömegek és a nagyon gyors elemzési kapacitás jellemzik a mesterséges intelligencia rendszereket, amelyeket úgy terveztek, hogy működjenek az autonómia különböző szintjein. A MI-technológia típusai a gépi tanulással kapcsolatos alkalmazások, mint például a mintafelismerés, a természetes nyelvfeldolgozás, jelfeldolgozás és szakértői rendszerek. Gépi tanulás, amely a mesterséges intelligencia technikák egy részhalmaza, a statisztikai és matematikai modellezésen alapul az adatok meghatározására és elemzésére. Az ilyen tanult mintákat azután bizonyos feladatok elvégzésére vagy irányítására alkalmazzák, illetve előrejelzések készítésére, például betegségek vagy súlyos egészségügyi események előrejelzésére, mielőtt azok még bekövetkeznének. Az MI technológia segíthet a betegségek relatív kockázatának felmérésében, ami hasznos lehet a nem fertőző betegségek megelőzésében, mint például a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség, vagy a betegségben szenvedő egyének azonosítása.

Összességében a WHO tájékoztatója átfogó áttekintést nyújt az egészséget szolgáló mesterséges intelligenciával kapcsolatos időskori megkülönböztetés kérdéséről, és ajánlásokat tesz a probléma kezelésére. A tájékoztató kiemeli, hogy az egészséget szolgáló mesterséges intelligencia fejlesztéséhez és alkalmazásához inkluzívabb és etikusabb megközelítésre van szükség, amely figyelembe veszi az idősebb felnőttek sokféleségét, és elősegíti az egészségügyi szolgáltatásokhoz való méltányos hozzáférést.

Forrás: World Health Organization (2022): Ageism in artificial intelligence for health: WHO policy brief

ISBN 978-92-4-004079-3 (electronic version)

ISBN 978-92-4-004080-9 (print version)

A képeket a kiadványból használtuk.

Az összefoglalót stílusosan az OpenAI chatbot segítségével állítottuk össze.

Kövess minket:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet 

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV