fbpx

Ageizmus a technológiában  

Szerző: 2023. febr 23.CédrusNet Iroda

Amerikai kutatók hívták fel a figyelmet arra, hogy ha az időseknek fejlesztett technológiák tervezése és értékesítése során jelen van az ageizmus, az hatással van a technológia fogadtatására. Éppen ezért az idősebbek bevonása szükséges az új technológiák tervezésébe.

Bár sokszor ötvözik a megkülönböztetés más formáival, az ageizmus kiemelkedik mind közül, mivel univerzális, hiszen mindannyian öregszünk. A The Conversation számára nemrégiben megjelent írásában Stephanie Hatzifilalithis, a McMaster Egyetem McMaster Institute for Research on Aging (McMaster Egyetem Öregedéskutató Intézet) posztdoktori munkatársa és Nicole Dalmer, a McMaster Egyetem Egészség, öregedés és társadalom tanszékének adjunktusa arról ír, hogy az ageizmus milyen hatással van a technológia fejlesztésére. Amennyiben az ageizmus a technológia fejlesztése és értékesítése során jelen van, az hatással van arra, hogy az idősek elfogadják-e ezeket a technológiákat. A szerzők rámutatnak, hogy miközben az iparágban egyre inkább tudatosul, hogy a technológiák és a platformok hogyan diszkriminálhatnak más tényezők (például faj, osztály és nem) alapján, az ageizmust nagyrészt figyelmen kívül hagyják. Ugyanakkor azonban a mesterséges intelligencia, az egészségügyi és más felügyeleti technológiák egyre inkább az idősödő lakosság életének részévé válnak. Mivel ezen technológiák létfontosságú szerepet játszanak a mindennapi életben, fontos megvizsgálni, hogy az idősek technológiahasználatát hogyan befolyásolja az ageizmus, az önelfogadás és az identitás.  

A cikk szerint a személyközpontú, idős emberek bevonásával történő tervezéssel biztosítható lenne, hogy a projekt eredményei megfelelően igazodjanak az idősek szükségleteihez. A tervezőkre és az idősebb felhasználókra egyaránt fókuszálva szeretnének a szerzők kutatásukkal rávilágítani az önálló életvitelt támogató és a későbbi életben való társadalmi részvételt érdemben elősegítő technológiák fejlesztésének legjobb gyakorlataira.  

A teljes cikk itt olvasható: https://theconversation.com/ageism-in-tech-older-adults-should-be-included-in-the-design-of-new-technologies-187119 

Tarts velünk

Vedd fel velünk

a kapcsolatot

Irodánk címe

Szécshenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV