fbpx

Ageizmus a technológiában  

Szerző: 2023. febr 23.CédrusNet Iroda

Amerikai kutatók hívták fel a figyelmet arra, hogy ha az időseknek fejlesztett technológiák tervezése és értékesítése során jelen van az ageizmus, az hatással van a technológia fogadtatására. Éppen ezért az idősebbek bevonása szükséges az új technológiák tervezésébe.

Bár sokszor ötvözik a megkülönböztetés más formáival, az ageizmus kiemelkedik mind közül, mivel univerzális, hiszen mindannyian öregszünk. A The Conversation számára nemrégiben megjelent írásában Stephanie Hatzifilalithis, a McMaster Egyetem McMaster Institute for Research on Aging (McMaster Egyetem Öregedéskutató Intézet) posztdoktori munkatársa és Nicole Dalmer, a McMaster Egyetem Egészség, öregedés és társadalom tanszékének adjunktusa arról ír, hogy az ageizmus milyen hatással van a technológia fejlesztésére. Amennyiben az ageizmus a technológia fejlesztése és értékesítése során jelen van, az hatással van arra, hogy az idősek elfogadják-e ezeket a technológiákat. A szerzők rámutatnak, hogy miközben az iparágban egyre inkább tudatosul, hogy a technológiák és a platformok hogyan diszkriminálhatnak más tényezők (például faj, osztály és nem) alapján, az ageizmust nagyrészt figyelmen kívül hagyják. Ugyanakkor azonban a mesterséges intelligencia, az egészségügyi és más felügyeleti technológiák egyre inkább az idősödő lakosság életének részévé válnak. Mivel ezen technológiák létfontosságú szerepet játszanak a mindennapi életben, fontos megvizsgálni, hogy az idősek technológiahasználatát hogyan befolyásolja az ageizmus, az önelfogadás és az identitás.  

A cikk szerint a személyközpontú, idős emberek bevonásával történő tervezéssel biztosítható lenne, hogy a projekt eredményei megfelelően igazodjanak az idősek szükségleteihez. A tervezőkre és az idősebb felhasználókra egyaránt fókuszálva szeretnének a szerzők kutatásukkal rávilágítani az önálló életvitelt támogató és a későbbi életben való társadalmi részvételt érdemben elősegítő technológiák fejlesztésének legjobb gyakorlataira.  

A teljes cikk itt olvasható: https://theconversation.com/ageism-in-tech-older-adults-should-be-included-in-the-design-of-new-technologies-187119 

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV