fbpx

„Új utakon” társadalmi innovációs konferencia 

Szerző: 2023. dec 6.CédrusNet Iroda

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja tarott szakmai konferenciát a Bálna Honvédelmi Központban 2023. november 28-án, ahol bemutattuk Kecskemét idősödésügyi programját, ami 2022-ben elnyerte az EMMI év társadalmi innovációja díjat.  

Kecskeméten négy éve intézményesült a CédrusNet Kecskemét idősödésügyi program. Legfőbb célunk olyan társadalmi innovációs eszközök fejlesztése, amelyek megakadályozzák az idősödő középosztály lecsúszását, amelyek az 50 pluszos korosztályon belül érdemi változásokat generálnak a foglalkoztathatóság, a társadalmi részvétel, a független, egészséges és biztonságos élet, valamint az aktív életvitel területein. Kecskemét olyan minta szeretne lenni, amit a Kárpát-medencei magyar közösségei, települései át tudnak venni az idősödő társadalmak kihívásainak kezelésében. Olyan versenyképességi programként definiáljuk magunkat, ami a társadalmi idősödés helyi intézményrendszerét fejleszti, ami települési szinten határozottan fellép a sztereotípiák, az ageizmus ellen.  

A program számos lehetőséget ad olyan társadalmi innovációk fejlesztésére, amelyek javítják az idősödő társadalom foglalkoztatási mutatóit, enyhítik a szociálpolitikai és egészségügyi rendszereket terhelő problémákat, illetve segítik az idősödő nemzedékben rejlő tudásra és tapasztalatokra támaszkodó új munkaerőpiaci eszközök fejlesztését. Ilyen innovációink például: HírösNagyi és Időslátogató képzés, szolgáltatás, közösségfejlesztés; a korbarát egyetem fejlesztése; Családi ügyintéző képzés és szolgáltatás; korbarát munkahely minősítés rendszere; az aktív idősödés új közösségei, a CédrusKörök; Digitális Tudásközpont bekapcsolása az idősödésügyi programba; idősödésügyi tudásmenedzsment eszközök fejlesztése.  

Ebből a számos innovatív kezdeményezésből a konferencián két példát mutattunk be arra, hogy az idősödésügyi programunk és a társadalmi innováció terén milyen intézményi együttműködés alakítható ki. Az egyik példánk gyakorlatilag nulla plusz pénzügyi forrás nélkül alakult ki, míg a másik példánk olyan intergenerációs együttműködési lehetőséget, területet mutatott be, ami a fiatalok és az idősödők hasznosságélményét növeli, a közösség számára hasznos tevékenységet nyújthat.  

Programjaink révén úgy gondoljuk, az emberi tőke beruházásokkal kivédhetők az idősödő társadalom kedvezőtlen hatásai. Ez növeli a korosztályban a hasznosságélményt és szerintünk így az egészségben eltöltött évek számát is. Mi életet adunk a megnövekedett számú évekhez! 

Tudj meg többet közösségünkről:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#cédrusnetkecskemét #kecskemét #társadalmiinnováció #emmi #kktk #munkaerőpiac #idősődésügy #ötvenplusz #bálna

Tarts velünk

Vedd fel velünk

a kapcsolatot

Irodánk címe

Szécshenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV