fbpx

„Új utakon” társadalmi innovációs konferencia 

Szerző: 2023. dec 6.CédrusNet Iroda

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja tarott szakmai konferenciát a Bálna Honvédelmi Központban 2023. november 28-án, ahol bemutattuk Kecskemét idősödésügyi programját, ami 2022-ben elnyerte az EMMI év társadalmi innovációja díjat.  

Kecskeméten négy éve intézményesült a CédrusNet Kecskemét idősödésügyi program. Legfőbb célunk olyan társadalmi innovációs eszközök fejlesztése, amelyek megakadályozzák az idősödő középosztály lecsúszását, amelyek az 50 pluszos korosztályon belül érdemi változásokat generálnak a foglalkoztathatóság, a társadalmi részvétel, a független, egészséges és biztonságos élet, valamint az aktív életvitel területein. Kecskemét olyan minta szeretne lenni, amit a Kárpát-medencei magyar közösségei, települései át tudnak venni az idősödő társadalmak kihívásainak kezelésében. Olyan versenyképességi programként definiáljuk magunkat, ami a társadalmi idősödés helyi intézményrendszerét fejleszti, ami települési szinten határozottan fellép a sztereotípiák, az ageizmus ellen.  

A program számos lehetőséget ad olyan társadalmi innovációk fejlesztésére, amelyek javítják az idősödő társadalom foglalkoztatási mutatóit, enyhítik a szociálpolitikai és egészségügyi rendszereket terhelő problémákat, illetve segítik az idősödő nemzedékben rejlő tudásra és tapasztalatokra támaszkodó új munkaerőpiaci eszközök fejlesztését. Ilyen innovációink például: HírösNagyi és Időslátogató képzés, szolgáltatás, közösségfejlesztés; a korbarát egyetem fejlesztése; Családi ügyintéző képzés és szolgáltatás; korbarát munkahely minősítés rendszere; az aktív idősödés új közösségei, a CédrusKörök; Digitális Tudásközpont bekapcsolása az idősödésügyi programba; idősödésügyi tudásmenedzsment eszközök fejlesztése.  

Ebből a számos innovatív kezdeményezésből a konferencián két példát mutattunk be arra, hogy az idősödésügyi programunk és a társadalmi innováció terén milyen intézményi együttműködés alakítható ki. Az egyik példánk gyakorlatilag nulla plusz pénzügyi forrás nélkül alakult ki, míg a másik példánk olyan intergenerációs együttműködési lehetőséget, területet mutatott be, ami a fiatalok és az idősödők hasznosságélményét növeli, a közösség számára hasznos tevékenységet nyújthat.  

Programjaink révén úgy gondoljuk, az emberi tőke beruházásokkal kivédhetők az idősödő társadalom kedvezőtlen hatásai. Ez növeli a korosztályban a hasznosságélményt és szerintünk így az egészségben eltöltött évek számát is. Mi életet adunk a megnövekedett számú évekhez! 

Tudj meg többet közösségünkről:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#cédrusnetkecskemét #kecskemét #társadalmiinnováció #emmi #kktk #munkaerőpiac #idősődésügy #ötvenplusz #bálna

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV