fbpx

Intergenerációs mentorprogram – Kecskemét részvétele a nemzetközi Urbact programban 

Szerző: 2022. márc 9.CédrusNet Iroda

A szakképzett munkaerő hiánya mellett, Kecskemét legkiemelkedőbb társadalmi problémája az idősödés, ezért az európai uniós Urbact program részeként egy intergenerációs mentorprogramot teszteltünk, melynek során 50 év feletti mentorok segítségével hoztuk közelebb iskolás fiatalokhoz a munka világában nélkülözhetetlen szociális és kommunikációs készségeket (soft skills) a sikeres munkakezdés érdekében.

Kecskemét 7 másik európai várossal együtt csatlakozott a nemzetközi URBACT Programhoz. Az URBACT Program –, amely az első európai területi együttműködési program – a fenntartható városfejlesztés érdekében megvalósuló tapasztalatcserét és tanulást támogatja. A programban résztvevő európai városok egy-egy problématerületre fókuszálva dolgozzák ki akciótervüket a helyi társadalmi szereplők bevonásával, közösen készülve fel kihívásaik megoldására, a komplex társadalmi változások kezelésére. A társadalmi hatáskötvény –, mely a program alapját képezi – az állami és a magánszféra közötti együttműködésből létrejövő újfajta finanszírozási forma, melynek során a kormányzat, privát befektetők bevonásával, társadalmilag hasznos szolgáltatásokat finanszírozhat (OECD, 2016). Ez a konstrukció előtérbe helyezi a megelőzést, azaz többnyire olyan beavatkozások valósulnak meg e programok keretében, melyek különféle negatív kimenetek megelőzését célozzák az egyének életében, ami egyúttal számos további hasznot, költségmegtakarítást eredményezhet a társadalom és az állam számára. 

A szakképzett munkaerő hiánya mellett Kecskemét legkiemelkedőbb társadalmi problémája az idősödés. Ezért egy – ezen problémák egy részére megoldást nyújtó – intergenerációs mentorprogram tesztelését választotta a város az URBACT Program keretein belül. 

A program révén olyan mentorpárokat alakítottunk ki, ahol egy szenior szakember bevezeti, megismerteti a szakirányú oktatásban résztvevő fiatalt, a karrierépítés lehetőségeivel, az életpálya modellel, megismerteti, gyakoroltatja a munkaerőpiacon jelenleg elvárt soft skilleket.   

Soft skillek alatt elsősorban azokat az interperszonális, szociális készségeket értettük, melyeket mindennapjaink során, emberi kapcsolatainkban alkalmazunk, amikor meghallgatjuk a másikat, kommunikálunk, tárgyalunk, érvelünk, prezentálunk, konfliktust rendezünk, problémákat oldunk meg vagy csapatot vezetünk. 

Az intergenerációs mentorprogram a 11. osztályos középiskolai tanulók és a felsőoktatásban tanulók számára kíván segítséget nyújtani a későbbi elhelyezkedéshez, a munkahelyi kultúrába történő beilleszkedéshez szükséges soft skillek (azaz a nem szakmai jellegű, személyes, szociális készségek) fejlesztésében. A munkahelyi szocializációt segítő soft skillek fejlesztésének hangsúlyos célja, hogy csökkentsük a tanulók lemorzsolódását, illetve későbbi pályaelhagyását.  

A szenior mentorok élet- és munkatapasztalatuknak köszönhetően kiválóak erre a feladatra, és a program során megélt hasznosságélmény számukra is nagyon fontos. A program során kiemelten kezeljük az alábbi, a szenior munkavállalóknál erősebben jelenlévő soft skillek átadását, fejlesztését. Például: 

 • kritikus gondolkodás és elemzés,  
 • érzelmi intelligencia,  
 • meggyőzés és tárgyalási készségek, 
 • kommunikáció, 
 • időgazdálkodás, 
 • kapcsolati tőke, 
 • protokoll készségek, 
 • felelősségérzet, döntéshozatal, 
 • rendszerszemlélet, komplexitásban való gondolkodás, 
 • analitikus gondolkodás, 
 • komplex problémamegoldó készség, 
 • érvelés, ötletgenerálás, 
 • precíz, függetlenebb munkavégzés. 

A mentorprogram előkészítése 2021 nyarán kezdődött, mely szakaszban a CédrusNet Kecskemét Program munkatársain kívül Kecskemét Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Neumann János Egyetem és az AIPA Nonprofit Kft. munkatársai vettek részt.  
A pilot programhoz a Neumann János Egyetemen, a Kocsis Pál Szakközépiskolában és a Katona József Gimnáziumban toboroztunk diákokat, a mentor csapat pedig a CédrusNet Kecskemét Program Szenior Tudásbankjának tagjaiból, illetve a látókörünkben lévő szenior szakemberekből állt össze. A program végül 9 mentor és 12 diák részvételével indult el. A mentorok egy – kifejezetten a számukra összeállított – tréningen vettek részt, mielőtt megkezdték a munkát a diákokkal. A program során a mentor-mentorált párosok 8-10 alkalommal online vagy személyesen találkoztak és egy céglátogatásra is sor került. A program záró rendezvényét 2022. február 10-én tartottuk meg. 

Az idő rövidsége miatt a program tényleges hatásosságát – vagyis azt, hogy a mentoráltak hogyan szerepelnek a munkaerőpiacon a programot követően – nem tudtuk mérni, mégis megállapítható, hogy a mentorprogram elérte célját. A mentorok és mentoráltak tapasztalatait felmérő kérdőívre adott válaszok alapján elmondható, hogy a program – némi finomhangolás után – alkalmas a fiatalok munkavállalásra történő felkészítésére, a munkaerőpiaci érvényesüléshez a szakmai ismereteken kívüli és nélkülözhetetlen soft skillek átadására.

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV