fbpx

Hírös Szenior Egyetem: az egész életen át tartó tanulás az egyik leginkább jövőbiztos készség 

Szerző: 2023. jún 21.Hírös Szenior Egyetem

Lezárult a Szenior Egyetem tavaszi szemesztere, melyen nyolc kiváló előadást hallgathattak meg a kecskeméti 50 pluszos lakosok. Ezúton is köszönjük az érdeklődést, azt, hogy kéthetente megtöltöttük a korbarát Neumann Egyetem új campusának előadóját. 

Köszönjük előadóinknak a rengeteg értékes tudást, új gondolatot! 

Első vendégünk Dr. Józsa Tamás, az Oxfordi Egyetem Mérnöktudományi Tanszékének posztdoktori kutatója volt, aki egy nemzetközi interdiszciplináris kutatócsoport tagjaként foglalkozik agykutatással. Előadásában azt mutatta be, hogy a mérnöki tudás miként járul hozzá egy ilyen csapatban a sztrók hatékonyabb kezeléséért.  

A fenntarthatóság, a Földünk terhelhetősége, az ökológiai lábnyomunk nagysága mind olyan életbevágó kérdések, amikkel nem lehet eleget foglalkozni. Nem csoda, hogy Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park nyugdíjas szakembereként tartott kiváló előadása teltházas volt. Előadónk majdnem egy másfél órás egyetemi órát tartott számunkra. 

Koszecz Sándor (Kollabor, Békéscsaba) elgondolkodtató előadásban mutatta be a mai oktatás hiányosságait és ezek részbeni ellensúlyozására kialakított természettudományos élményközpontot és azt ott folyó kiemelkedő és innovatív munkát. Utóbbihoz kapcsolódva kicsit részletesebben hallhattunk a lakáskertész innovációról, arról, hogyan tudjuk a lakásban ugyanazt a zöldséget, növényt termeszteni, mint egy hagyományos kiskertben, évszaktól függetlenül.  

Optimális esetben születésünktől az utolsó akaratunkig saját családunkban élünk és a generációk támogatják egymást. Optimális esetben a jog családi életünket csak a háttérből, diszkréten szabályozza. Optimális esetben spontán jogkövetők vagyunk és nem tudatos jogalkalmazók. Életünk során azonban számos nehézséggel, változással és jogkérdéssel is találkozunk, amikor érdemes már a jogszabályokat picit jobban megismerni, áttekinteni és tájékozódni. Ebben segített nekünk Dr. Somfai Balázs (Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága, Idősgondozó Szolgálat, telephelyvezető), akitől alapismereteket kaptunk a házassági jog, a szülő-gyermek kapcsolat, a gyermekvédelem, az idősgondozás és az öröklési jogi szabályok legfontosabb rendelkezéseiről. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szív- és érrendszeri betegségek számítanak világszerte a vezető halálokoknak. A szervezet előrejelzése szerint 2030-ra évente már 23,6 millió ember fog meghalni szív- és érrendszeri betegségektől – a legtöbbjük szívinfarktustól és sztróktól. Fontos, hogy megelőzzük ezt a betegségcsoportot, beszéljünk azokról a tényezőkről, amelyek tőlünk, egyénektől is függnek. Ezért hívtuk meg a Hírös Szenior Egyetemre Dr. Nagy András főorvost (Alapítvány a Szívbetegekért elnöke), aki az aktív idősödés és a szívbetegségek megelőzése közötti szoros kapcsolatról tartott egy rendkívül informatív és színvonalas előadást. Ha megfogadnánk az előadáson elhangzott tanácsokat, akkor 50 év felett a hölgyek akár 20-30 évet is eltölthetnek betegségmentesen, de természetesen az urak is! 

A Neumann János évhez több eseménnyel is kapcsolódott a Szenior Egyetem. Dr. Tóth Ákos (NJE egyetemi docens) az előadásában Neumann János munkásságának hatását mutatta be a modern közgazdaságtanra, illetve hallhattunk olyan példákat, miszerint a születésnapi tortaosztásban, a tábla csoki igazságos elfelezésében miként lehet a játékelméletet alkalmazni annak érdekében, hogy a gyerekek győztes-győztesként éljék meg az eseményt. Neumann nélkül bizonyosan egészen más világban élnénk ma, így érdemes újra meghallgatni, megnézni ezt az előadást is!  

Az adatok korában élünk, lassan bele is fulladunk az információk tengerébe. Viszont az adatok mögött üzenetek, történetek, rejtett mintázatok húzódnak meg, amiket általában nehezen olvasunk ki. Az adatvizualizáció ebben segít, hiszen ennek célja, hogy grafikus eszközökkel az adatokból kinyert információkat világosan, áttekinthető, gyorsan megérthető módon elénk tárja. Erről a ma már nélkülözhetetlen új területről hallhatunk izgalmas előadást Minkó Mihálytól (MOME, Budapest), de érintettük az adatvizualizáció történetiségét, korunk tudományos életében betöltött szerepe mellett egy konkrét projektről is, egy kiállításra készült adatvizualizációról (Petőfi kapcsolathálója). 

A Szenior Egyetem tavaszi szemeszterét rendhagyó módon, Neumann Jánosról, a 20. század egyik legfontosabb személyiségéről készített film vetítésével zártuk, illetve utána a rendezővel, Dénes Gáborral beszélgethettünk a film készítésének körülményeiről, Neumann Jánosról.  

Nagy örömünkre szolgált, hogy ebben a félévben beért az a kezdeményezésünk is, hogy azokra a szenior egyetemi előadásokra, amelyeknek témája érdekelheti a huszonéves egyetemi fiatalokat is, jelenjenek meg. Ez újabb fontos lépés az intergenerációs kapcsolatok erősítése felé a városban!  

A világ fejlett gazdaságai készség- és tehetséghiánnyal küzdenek. A fiatalok csökkenő száma miatt a közoktatás és a felsőoktatási intézmények nem képesek ezt a hiányt pótolni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az egyetemek is nyissanak a felnőttek, az idősödő korosztályok felé. Ha az egész életen át tartó tanulás kultúráját sikerül beépítenünk a mindennapok rutinjai közé, akkor az nem csak az egyéni siker, boldogulás útlevele lesz, hanem a helyi gazdaság, munkaerőpiac jövőbiztos befektetése is.  

A társadalmi felelősségvállalásnak ezen a terén jár élen a Neumann János Egyetem, hiszen hazánkban elsőként érdemelte ki a Korbarát Egyetem címet. Az Age-friendly University, az AFU angolszász kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy az idősödő társadalmat is bevonjuk a felsőoktatásba. A fenti előadásokon kívül az egyetem megnyitotta a képzéseit is az 50 pluszos kecskemétiek előtt. Bizonyos kurzusokra, egyetemi órákra be tudnak ülni azok az idősödők is, akik jelentkeznek, részt tudnak venni az oktatásban és a gyakorlati képzésben is. Ebben a félévben összesen 39 kurzust vehettek fel 50 pluszos kecskemétiek, de tudunk Budapestről is leutazó szeniorról. 

A szemináriumok meghirdetése azért is fontos számunkra, mert ez is jól mutatja azt a trendet, hogy a tanterveket nem csak a pár éves, a diplomáig tartó oktatáshoz kell kialakítani, hanem a megszerzett képességek utáni, egész életen át tartó tanulásig. Ebben is igyekszünk szorosan együttműködni a Neumann János Egyetemmel.  

Az egész életen át tartó tanulás az egyik leginkább jövőbiztos készség, illetve befektetés, és ennek biztosításában a korbarát Neumann János Egyetem, együttműködve a CédrusNet Kecskemét Programmal élen járnak Kecskeméten.  

Találkozzunk szeptemberben a Hírös Szenior Egyetem őszi szemeszterén! 

A korábbi előadások bármikor visszanézhetőek:
🔹honlapunk médiatárából: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/mediatar/ , illetve

🔹YouTube oldalunkon: https://www.youtube.com/@cedrusnetkecskemetprogram7201/videos

#hsze #korbarátegyetem #nje #lifelonglearning #szenioregyetem

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV