fbpx

7 tipp azoknak, akik 50 év felett karrierváltást fontolgatnak 

Szerző: 2023. jún 27.Második karrier

Rengeteg különböző oka lehet annak, hogy valaki a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozni szeretne. Talán pénzügyi stabilitásra van szüksége, hogy gondoskodni tudjon a családjáról, vagy teli van még ambíciókkal, önmegvalósításra irányuló tervekkel. Azonban el sem tudja képzelni, hogy a jelenlegi pozíciójában maradjon anélkül, hogy a boldogsága ne szenvedne jelentős csorbát. Ennek eredményeképpen a karrierváltást fontolgatja, hogy a következő 15, 20 vagy akár 30 évben olyan munkakörben dolgozhasson, amelyet kielégítőnek talál. 

Egyesek azért döntenek úgy, hogy 50 éves koruk után karrierváltásra adják a fejüket, mert ebben a korban elkezdenek nagyobb értelmet keresni az életükben, és nem akarnak tovább egy percet sem vesztegetni egy olyan pozícióban, amely nem felel meg a céljuknak vagy szenvedélyüknek. Mások célja egy rugalmasabb időbeosztás, amely lehetővé teszi számukra, hogy több időt töltsenek a családjukkal, vagy időt találjanak az élet élvezetére. 

Bármi is az, ami miatt úgy dönt valaki, hogy 50 után karriert vált, még biztosan nem késő! De lehet, hogy elárasztják a kérdések és a félelmek az előtte álló kihívásokkal kapcsolatban – és ezzel nincsenek egyedül. 

Minél proaktívabb és felkészültebb a változásra, annál könnyebb lesz az átállás és az új pozíció megszerzése. Íme hét dolog, amit érdemes figyelembe venni, ami megkönnyítheti az 50 utáni karrierváltást Ronda Suder HR szakember tollából:  

1. Tisztázza céljait 

Ha komolyan fontolgatja a karrierváltást, szánjon egy pillanatot egy őszinte önértékelésre. Ez a lépés segít tisztázni, hogy a karrierváltás a megfelelő lépés-e, vagy valójában másfajta életmódváltásra törekszik. Fontos a tisztánlátás azzal kapcsolatban, hogy mi is a cél ahová el szeretne jutni. Enélkül nehéz kidolgozni egy sikeres tervet a továbblépéshez. 

Tegye fel magának a következő kérdéseket, és válaszoljon rájuk átgondoltan: 

Miért szeretne karriert váltani? 

Mik a karriercéljai ettől a ponttól kezdve? 

Mik az életcéljai ettől a ponttól kezdve? 

Hogyan lehet összehangolni a karrier- és életcéljait? 

Hajlandó-e teljes mértékben időt, erőfeszítést és türelmet fektetni a karrierváltásba és az új szerepkörbe vagy iparágba való beilleszkedésbe? 

Az is fontos, hogy felvázolja konkrét céljait: 

Hogyan néz ki az Ön ideális karrierje? 

Milyen munkakörre és feladatokra vágyik? 

Milyen iparágban képzeli el magát? 

2. Azonosítsa az átvihető készségeit 

Az önértékelés részeként tisztázza, hogy milyen releváns tapasztalattal és átvihető készségekkel rendelkezik. Ezek közé tartoznak a kemény és a puha készségek is. A kemény készségek esetében vegye figyelembe, hogy a munkakör betöltéséhez milyen képzésekkel és végzettséggel szükséges rendelkezni, mik felelnek meg a munkaköri követelményeknek?  

A munkáltatók nagyra értékelik a puha készségeket – azokat a készségeket, amelyek segítenek hatékonyan együttműködni másokkal -, és amelyek nagyon jól átvihetők a különböző pozíciók között. Milyen puha készségekkel rendelkezik már most, amelyek hozzájárulnak majd a megcélzott pozícióban való sikerhez? 

3. Számolja fel a főbb hiányokat 

A siker érdekében tervezzen előre, és tegyen proaktív lépéseket a folyamat támogatására. 

Határozza meg a hiányosságokat a jelenlegi helyzetétől a kívánt céljáig – majd dolgozzon ezek megszüntetésén. Ha például hiányoznak a szükséges technikai készségek, keressen egy tanfolyamot vagy online kurzust. Ha nem biztos benne, hogy tetszene-e az új irány vagy iparág, amelyet fontolgat, vagy nincs munkahelyi tapasztalata, ajánljon fel önkéntes munkát, vállaljon el egy mellékes projektet, vagy keressen egy gyakornoki állást, ahol kipróbálhatja magát és tapasztalatot szerezhet. 

4. Kérje karriertanácsadó segítségét 

Az 50 év utáni karrierváltás tisztánlátást, összpontosítást, türelmet és bátorságot igényel. Fontolja meg, hogy karriertanácsadóval/karrier coach-al dolgozzon együtt, aki támogatja Önt abban, hogy át tudjon lépni az esetlegesen felmerülő kihívásokon – a karrierváltás megfontolásának kezdeti szakaszától kezdve egészen a kívánt állás megszerzéséig. 

5. Frissítse önéletrajzát 

Ha már tisztában van azzal, hogy milyen típusú állásokra pályázik, akkor készen áll az önéletrajz frissítésére vagy új önéletrajz készítésére. Az első dolog, amit tennie kell, hogy a kiválasztott ágazatnak és a megcélozni kívánt szerepkörnek megfelelően alakítja ki. Vegye bele azokat az átvihető és releváns készségeket, amelyek támogatják a karrierváltást. 

Sok önéletrajz-ajánlás, amely az ageizmus elleni küzdelemre összpontosít, azt javasolja, hogy hagyja ki az életkorát eláruló részleteket, de ne feledje, hogy egy elavult önéletrajz, még ha nem is említi, hogy melyik évben végzett a főiskolán, szintén mutathatja az életkorát. Győződjön meg tehát arról, hogy önéletrajza a jelenlegi önéletrajz-trendeket képviseli: Használjon modern önéletrajzsablont, amelyek közül sok ingyenesen vagy viszonylag olcsón megtalálható az interneten. 

Az általános önéletrajzírási útmutatók gyakran javasolják, hogy hagyja ki a 10 évnél régebbi tapasztalatokat. Ha azonban 50 éves kora után kíván pályamódosítást végrehajtani, akkor mérlegelnie kell, hogy mit írjon bele, és mit hagyjon ki belőle. Ha például 15 évvel ezelőtti munkatapasztalatai vannak, amelyek nagyon fontosak az új karrierje szempontjából, akkor érdemes azokat is feltüntetni. 

Ne feledje, ha egyszer besétál az interjúszobába, nem rejtheti el, hogy ki Ön valójában, és meg sem kell próbálni. Ehelyett döntsön úgy, hogy bölcsességét és tapasztalatát előnynek tekinti, és bízzon abban, hogy a cégek, amelyeknél dolgozni szeretne, szintén így fogják tekinteni. 

6. Használja ki a kapcsolatrendszerét 

Attól a pillanattól kezdve, hogy elhatározta, hogy karrierváltásra vágyik, kezdje el ismerősikörével megosztani céljait. Soha nem tudhatja, hogy ki tudhat olyan lehetőségekről vagy emberekről, akikkel kapcsolatba kellene lépnie. Az sem árt, ha olyan személytől kér tanácsot, aki esetleg már dolgozik az Ön által megcélzott pozícióban vagy iparágban. 

7. Készüljön fel a története elmesélésére 

Miért szeretne karriert váltani? Ez az a kérdés, amelyre az ismerősök, a toborzók és a felvételi menedzserek kétségtelenül választ várnak. Nem kell az egész élettörténetét elmesélnie. Ehelyett legyen rövid, pozitív és lényegre törő. A kísérőlevél remek eszköz arra, hogy elmagyarázza, miért váltana pályát, és hogy bizonyítsa, hogy Ön nagyszerű jelölt. 

Az interjú során szinte biztosan lesz alkalma megismételni, hogy miért szeretne karriert váltani. Maradjon a pozitív és rövid megfogalmazásnál, és csak annyi információt adjon meg, ami rávilágít arra, hogy miért változtatna. Innentől kezdve bízza az interjúztatóra, hogy további kérdésekkel mélyebbre ásson, ha úgy érzi, hogy erre van szükség. 

Csak a karrierváltásra való felkészülés néhány hónapot is igénybe vehet. Ha már készen áll, könnyen eltarthat további hat-tizenkét (vagy még több) hónapig, amíg megtalálja a megfelelő állást, és a versenypiacon munkát kap. És életkortól függetlenül az álláskeresés folyamata hullámvölgyekkel jár. Legyen tehát kedves önmagához, miközben életének ebben az izgalmas szakaszában navigál. Kitartással teljesen lehetséges, hogy sikerrel járjon. 

Az eredeti cikk a következő weboldalon olvasható: 

Suder, Ronda: 7 Tips to Help You Change Careers at (or After) Age 50 

https://www.themuse.com/advice/change-career-at-after-age-50

#önéletrajz #másodikkarrier #korbarátmunkahely #idősödés #munkaerőpiac #karrierváltás

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV