fbpx

Az ember és közösségei a legújabb technológiák között konferencia a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szerző: 2024. máj 21.CédrusNet Iroda

A fenti címmel szervezett közös konferenciát az Alkotmánybíróság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete május 16-án, a Ludovika Főépület Széchenyi Dísztermében.

A konferencián előadott Molnár Szilárd, a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány elnöke, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője is „Digitális transzformáció az idősödő társadalmakban?” címmel.

A digitális transzformáció rengeteg lehetőségeket, de jelentős kockázatot is magában hordoz. Ebben az átalakulásban az egyik legfontosabb kérdés: az ember hogyan maradhat a középpontban? Ehhez a hatásokat kell megérteni, amihez viszont a lehető legszélesebb szakmai párbeszéd, a különböző tudományágak eszmecseréje  szükséges. Erre adott kiváló lehetőséget a konferencia, ahol több mint 100 kutató, egyetemi oktató osztotta meg legfrissebb tudását.

A konferencia a plenáris előadások után 10 szekcióban, közel 50 előadással folytatódott.

A „Társadalmi trendek” szekcióban Molnár Szilárd előadásán kívül elhangzott még:

  • Laki Beáta, PTE Magatartástudományi Intézet, filozófus, bioetikus előadása A „képesség erózió” jelensége az MI technológiák alkalmazásának tükrében – A felelősség és a szakértelem hiányának lehetséges egyéni és társadalmi következményei címmel.
  • Lovászy László tudományos főmunkatárs, NKDT előadása a Társadalom 5.0 – az emberi evolúció új lépcsőfoka? címmel.
  • Bács Zoltán György adjunktus, NKE RTK szakoktató, Az innovatív információ- és hálózatelmélet kutatási eredményeinek lehetséges alkalmazása az egyéni és közösségi csoportok magatartás dinamikájának vizsgálatára címmel.

Molnár Szilárd kiemelte, hogy számos globális probléma gyötör minket, fokozza a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlanságot: klímaváltozás, geopolitikai feszültségek, gazdasági recessziók sora. Van azonban egy jelenség, amely gyakorlatilag globális, statisztikai bizonyossággal bír, ugyanakkor a legtöbb egyén nem készül rá – arra, hogy tovább él. Az idősödő társadalmak kihívása tehát olyan horizontális témává válik, mint a fenntarthatóság, a digitalizációs, az automatizáció, a klímavédelem. Minden szektornak, minden társadalmi alrendszernek reflektálnia kell erre a problémára.

Az egyik megoldás, hogy az 50 pluszos népességből minél nagyobb arányban tartsuk a munkaerőpiacon az embereket. Ez viszont csak úgy lehetséges, hogy az idősödők is hajlandóak tanulni, megújítani képességeiket, kompetenciáikat. A kihívás óriási, hiszen Magyarországon a felnőttkori tanulásban részt vevők aránya csak az uniós átlag fele körül van. A digitális készségek is hiányosak, ami ma már az alapkészségek egyik legfontosabb eleme, hiszen a munkahelyek több mint 90 százalékában már most is minimum alapszintű digitális kompetenciaszintet követelnek meg.

A Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítványban, a CédrusNet Kecskemét Programban mi úgy gondoljuk, az emberi tőke beruházásokkal kivédhetők az idősödő társadalom kedvezőtlen hatásai. Ezzel növelhető a korosztályban a hasznosságélmény, ami közvetlen hatással van az egészségben eltöltött évek számának lehetséges emelkedésével.

A munka jövőjét nem csak a technológia, a digitalizáció határozza meg, hanem az idősödő munkaerő is. A digitalizáció kedvezőtlen hatásait az oktatás, míg az öregedő társadalom kedvezőtlen hatásait az egészségügy megreformálásával lehet kivédeni. Sajnos pont ez az a két terület, ahol a legkevésbé tudunk előrelépni, hatékony válaszokat találni. Pedig pont ez az a két terület, ami ellensúlyozni tudná más szektorok problémáit, azaz a megoldásra váró feladataink nemhogy csökkenni fognak, hanem növekedni. A negatív hatások kivédése ma sokkal erősebben strukturális és egyéni szintű válaszokat követelnek meg, mint bármikor is valaha.

A konferencia programja:

https://itki.uni-nke.hu/hirek/2024/05/02/az-ember-es-kozossegei-a-legujabb-technologiak-kozott-konferencia-program

#nemzetiközszolgálatiegyetem #kktk #digitálistranszformáció #társadalmitrendek #50plusz #cédrusnetkecskemét

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV