fbpx

A CédrusNet Kecskemét Program is csatlakozik a társadalmi igazságosság világnapjához 

Szerző: 2023. febr 20.CédrusNet Iroda

Bármennyire is nem szeretnénk, de az életkor befolyásolja gondolkodásunkat, azt, hogy hogyan cselekszünk, érzünk másokkal és önmagukkal szemben. Az életkor szerinti negatív megkülönböztetés (ageizmus) egyaránt érinti a fiatalokat és az időseket, idősödőket. Ez a megkülönböztetés mélyreható és negatív hatásokkal jár az idősebbek egészségére, jólétére, hiszen az időskori megkülönböztetés továbbra is komoly akadálya a társadalmi igazságosság és méltányosság megvalósításának.  

A WHO (World Health Organization) ezért is tartja kiemelten fontosnak az ageizmus elleni globális kampányt, amit támogat a világszervezet 194 tagállama. A kampány célja, hogy megváltoztassa az életkor és az idősödés körüli narratívát, segítsen létrehozni egy igazságosabb világot minden korosztály számára. 

A kampány kiemelt eseménye a február 20-ai társadalmi igazságosság világnapja. A CédrusNet Kecskemét Program ehhez a világnaphoz csatlakozva ismertet néhány olyan dokumentumot, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető az ageizmus elleni küzdelem, illetve mutat be néhány pozitív életképet a kecskeméti idősödésügyi programból.

Az ENSZ globális jelentése az idősödésről egy átfogó tanulmány, amely áttekintést nyújt az idősödés problémájáról, az egyénekre és társadalmakra gyakorolt hatásáról, valamint a leküzdésére irányuló stratégiákról. A jelentés az ageizmust olyan hiedelmek, attitűdök és magatartásformák összességeként határozza meg, amelyek miatt az egyéneket negatív megkülönböztetés éri az életkoruk alapján. 

A jelentés kiemeli az ageizmusnak az idősebb felnőttekre gyakorolt negatív hatását, beleértve az egészségügyi ellátáshoz, a foglalkoztatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozását. A jelentés azt is megjegyzi, hogy az ageizmus szélesebb körű hatással lehet a társadalomra, többek között hozzájárulhat a szegénységhez, az egyenlőtlenséghez és a társadalmi kirekesztéshez. Számos tényező járul az ageizmus erősödéséhez, de a jelentés kiemeli az idősödéssel kapcsolatos sztereotípiákat és negatív attitűdöket, az idősebb felnőttek sokféleségével kapcsolatos tudatosság hiányát, valamint az idősebb felnőttek korlátozott képviseletét a médiában és a közéletben. 

A jelentés fő üzenete, hogy meg tudjuk, meg kell akadályoznunk az életkor miatti hátrányos megkülönböztetést, valamint, hogy gondolkodásunk, érzéseink és viselkedésünk kismértékű pozitív irányú elmozdulása az életkor és az idősödés terén nagy előnyökkel jár az egyének és a társadalom számára. A jelentés azt mutatja, hogy az ageizmus elterjedt, mindenütt jelen van és alattomos, mert nagyrészt fel sem ismerjük és nem harcolunk ellene. 

Az ageizmus súlyos és messzemenő következményekkel jár az emberek egészségére, jólétére és emberi jogokra nézve, társadalmi költségei dollármilliárdokban mérhetők. Az időskorúak körében az ageizmus együtt jár a gyengébb testi és lelki egészséggel, a fokozott társadalmi elszigeteltséggel és magányossággal, a nagyobb pénzügyi bizonytalansággal, a csökkenő életminőséggel és korai halálozással. A jelentés kiemeli, hogy az ageizmus ellen 3 stratégia mentén lehet hatékonyan küzdeni: 1) a politika és jog eszközeivel,  

2) az oktatás lehetőségeinek tágításával,  

3) valamint az intergenerációs beavatkozásokkal. 

A szakpolitikák és a jogszabályok fontos szerepet játszhatnak az időskori megkülönböztetés elleni küzdelemben azáltal, hogy előmozdítják az idős felnőttek egyenlő jogait és esélyeit, és biztosítják számukra az egészségügyi ellátáshoz, a foglalkoztatáshoz és a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést.  

A jelentés példákat hoz a generációk közötti oktatási programokra és az idősbarát városok kezdeményezéseire, de kiemeli, hogy több kutatásra van szükség az időskori megkülönböztetés elleni hatékony stratégiákról, valamint az ageizmus egyénekre és marginalizált közösségek tagjaira gyakorolt hatásáról. 

Az ENSZ idősödésről szóló globális jelentése emellett fokozott együttműködésre és partnerségre szólít fel a különböző érdekelt felek között, beleértve a politikai döntéshozókat, a civil társadalmi szervezeteket és magukat az időseket. Utóbbiak is fontos szerepet játszhatnak saját jogaik védelmében és az időskori attitűdök és viselkedésmódok elleni küzdelemben. 

Forrás: World Health Organization (‎2021)‎: Global report on ageism, ISBN: 978-92-4-001687-3, License type: CC BY-NC-SA, Access Rights Type: open 

  

#AWorld4AllAges  

magyarország#kecskemét#cédrusnet_kecskemét#társadalmi_igazságosság

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV