fbpx

Mit mondjunk és mit ne mondjunk: Új nyelvi útmutató az ageismus elleni küzdelemhez  

Szerző: 2023. febr 22.CédrusNet Iroda

Az ageizmus olyan személyközpontú megkülönböztető magatartás vagy attitűd, amely az életkorral kapcsolatos előítéleteken alapul. Ez a megkülönböztető magatartás leggyakrabban idősebb emberekre irányul. Az ageizmus megnyilvánulhat a kommunikációban, amikor a korral kapcsolatos szavakat vagy kifejezéseket negatív előjellel használjuk, de az is lehet az életkor alapú megkülönböztető hozzáállás, amikor valaki valós vagy vélt képességek alapján kizárólag az életkorára hivatkozva korlátozz másokat. 

Az ageizmus jelentős hatással van az emberek életére és közösségeikre, mert megkérdőjelezi és korlátozza az életkor alapú sokszínűséget és a korosztályok közötti egyenlőséget. Az ageizmus leküzdése fontos a társadalmi egyenlőség előmozdítása érdekében, és segít abban, hogy mindenki számára elérhetővé váljanak a lehetőségek és az esélyegyenlőség, függetlenül az életkortól. 

Az EveryAGE Counts elnevezésű, támogató kampány kidolgozott egy útmutatót, az ageizmus elleni küzdelem megsegítése érdekében, melyből mi most a kommunikációt, mint a diszkrimináció erősítését előidéző potenciális veszélyt ugyanakkor, mint a szemléletváltozást elősegítő lehetőséget is szeretnénk kihangsúlyozni. 

 Az öregedéssel kapcsolatos előítéletek és a hátrányos megkülönböztetés sértő és bántó lehet az idősebb emberek számára, ezáltal káros hatásai lehetnek az egészségükre és jólétükre. Az öregedéssel kapcsolatos negatív attitűdök és hiedelmek, valamint a nyelv használata gyakran nagy szerepet játszik a diszkrimináció fenntartásában, ezért fontos, hogy megértsük és megváltoztassuk ezeket a nézeteket. Az útmutató ajánlásokat tartalmazza a megfelelőbb nyelvhasználatára, és segít abban, hogy miként lehet tiszteletteljes és támogató módon kommunikálni az idősebb emberekkel, melynek hatására fenntartjuk az ő autonómiájukat, tekintélyüket és méltóságukat.  

A nyelv nem semleges és az, ahogy beszélünk az idősebb felnőttekről, nagymértékben befolyásolhatja a róluk alkotott elképzeléseinket, attitűdjeinket. Az öregedés tabuja és az előítéletek sok esetben jelen vannak a közbeszédben, ami megkérdőjelezheti az idősek értékét és képességeit. 

A kimondott szónak bizony ereje van. Gondoljunk csak bele mi történik mikor azt mondjuk nyugdíjasok, idősek, öregek? Homogenizálunk. Ezek a kifejezések azt sugallják, hogy mindenki egyforma. Egy címke alá vonjuk az embereket, kizárólag azért, mert mindegyikük egy bizonyos kor felett van és ezzel eleve kizárjuk, hogy megismerjük azt a sokszínűséget melyet ezen csoportokba tartozó egyének képviselnek.  

Amikor azt mondjuk, hogy „az idősek”, létrehozunk egy „mi” és egy „ők” csoportot, mely általában érték- és erőkülönbséget sugalmaz és megakadályozza az idősebb felnőttek személyiségének, készségeinek megismerését. 

A következőkben hasznos tanácsokat szeretnénk adni ahhoz, hogyan kommunikáljunk, hogy használjuk a nyelvet úgy, hogy az elfogadhatóbbá váljon és ne legyen diszkriminatív az idősekkel szemben. 

Ahelyett, hogy ezt mondanád: Mondd ezt: 
az öregek, az idősek, öreg emberek, idős emberek, öregedő emberek, idős lakosok idősebb emberek,  idősebb felnőttek 
öregasszony, öregúr, idős asszony, idős úr, idős nő, idős férfi, nyugdíjas, nyugger idősebb személy, idősebb felnőtt, vagy használd a kapcsolatotok megnevezését, ügyfél, rokon, az ügyfél nővére, nagymamája stb. 
Drágaságom, Aranyoskám, Édeském (és más személyeskedő kifejezések) Kérdezd meg az illetőt, hogyan szeretné, ha szólítanád! Keresztnevén, hivatalos megszólításban stb. 
Demens, szenilis, elbutult, háborodott, Alzheimeres demenciával él, Alzheimer kórban szenved, kognitív károsodása van 

A kifejezések és megszólításokon túl javasoljuk még az alábbi tanácsok megfogadását is: 

  • Beszéljünk az idősekkel felnőttként!  
  • Semmiképp ne beszéljünk énekhangon az idősekkel, ne gügyögjünk nekik! 
  • Értő figyelemmel forduljunk feléjük, halljuk meg amit mondanak! 
  • Ne egyszerűsítsük le túlságosan a mondanivalónkat, eleve feltételezve, hogy úgysem értenék! 
  • Ne akarjuk jobban tudni mi a jó egy idősebb ember számára, tartsuk tiszteletben az ő egyediségét, autonómiáját! 
  • Ne mondjuk, hogy korához képest jól néz ki! 

Ez a felsorolás koránt sem teljes, végtelen hosszan lehetne sorolni még a példákat arra, hogy mit mondjunk és ne mondjunk ahhoz, hogy beszédünk ne legyen kirekesztő, de bízunk benne, hogy a bemutatott mintázaton keresztül sikerült megmutatni a helyes irányt. 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy természetesen az ember öregszik. Azonban az idősödés nem egy állapot, hanem egy folyamat, amely a születésünkkel kezdődik. Az ageizmus nem az, ha megállapítjuk az idő múlását vagy az eltelt évek számát, nem az a baj, ha kimondjuk valaki idős, hanem az, amikor életkor alapján diszkrimináljuk az embereket, amikor kommunikációnkat tekintve úgy beszélünk az idősekről, mint egy homogén csoportról és nem az emberek egyedi és megismételhetetlen személyiségét, életútját látjuk és hallatjuk a mondandónkkal. Vagy az, amikor az általánosítás miatt kizárjuk annak lehetőségét, hogy az idős felnőttek valódi képességeit megismerjük. 

 A nyelvi viselkedésünk megváltoztatásával az idős emberekhez fűződő kapcsolatunkat emberibbé, tiszteletteljesebbé, elfogadóbbá tehetjük, és ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak felismerésre, odafigyelésre és akaratra! Tegyünk együtt az ageismus ellen! 

Felhasznált irodalom: 

https://assets.nationbuilder.com/benevolent/pages/667/attachments/original/1664932306/A1522_EAC_LanguageGuide_PRINT.pdf?1664932306

https://www.agedcareguide.com.au/talking-aged-care/what-to-say-and-what-not-to-say-a-new-language-guide-for-combatting-ageism

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV