fbpx

A 3. életszakasz társadalmi és művelődéspolitikai vonatkozásai 

Szerző: 2022. márc 1.CédrusNet Iroda

Molnár Szilárd és Dr. Lipóczi-Csabai Sarolta az idősödés társadalmi és művelődéspolitikai vonatkozásairól, külföldi példák bemutatásával tartottak előadást a Neumann János Egyetemen megrendezett AGTECO konferencián 2021. november 26-án. 

Az idén 2021. november 26-án rendezték meg a kecskeméti felsőoktatás több mint két évtizedes, jelentős hagyományokkal rendelkező éves tudományos rendezvényét, amely ettől az esztendőtől az AGTECO Konferencia nevet viseli. A konferencián képviseltette magát a Hírös Cédrus Egyesület is.  

Molnár Szilárd szociológus kutató, a Hírös Cédrus Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy az idősödő társadalmak kihívása olyan horizontális témává válik, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció, az automatizáció, a klímavédelem. Minden szektornak, minden társadalmi alrendszernek reflektálnia kell erre a problémára. A társadalmak demográfiai trendjei miatt ez a korosztály lesz a meghatározó a következő évtizedekben. Szerepük jelentősen meg fog nőni a munkaerőpiacon, a fogyasztás jelentős részét az ezüstgazdaság fogja kitenni, az infrastruktúrák, intézmények, települések jelentős részének korbaráttá kell válnia.  

Dr. Lipóczi-Csabai Sarolta, professor emerita, egyesületi alapító tag hangsúlyozta, hogy az egyetemek kiemelt szerepet játszhatnak a korbarát mozgalomban, hiszen az idősödő korosztály egészségmegőrzéssel, munkaképesség fenntartásával kapcsolatos igényeit, elvárásait jelentős mértékben támogathatják. Sőt, támogatják is a ’60-as évektől az Egyesült Államokban és a 70-es évek óta Európában, és Magyarországon is meghonosodott a szenior akadémia és egyetem többféle modellje. A professzor asszony a külföldi szenior egyetemek modelljei közül a bécsi, a frankfurti és a zürichi szenior egyetemek példáit mutatta be, hangsúlyozva, hogy a magyar szenior egyetemeknek a magyar állampolgárok igényeihez legjobban igazodó saját modelleket kell alkalmazniuk. 

Az előadás PPT-je itt érhető el.  

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV