fbpx

A 3. életszakasz társadalmi és művelődéspolitikai vonatkozásai 

Szerző: 2022. márc 1.CédrusNet Iroda

Molnár Szilárd és Dr. Lipóczi-Csabai Sarolta az idősödés társadalmi és művelődéspolitikai vonatkozásairól, külföldi példák bemutatásával tartottak előadást a Neumann János Egyetemen megrendezett AGTECO konferencián 2021. november 26-án. 

Az idén 2021. november 26-án rendezték meg a kecskeméti felsőoktatás több mint két évtizedes, jelentős hagyományokkal rendelkező éves tudományos rendezvényét, amely ettől az esztendőtől az AGTECO Konferencia nevet viseli. A konferencián képviseltette magát a Hírös Cédrus Egyesület is.  

Molnár Szilárd szociológus kutató, a Hírös Cédrus Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy az idősödő társadalmak kihívása olyan horizontális témává válik, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció, az automatizáció, a klímavédelem. Minden szektornak, minden társadalmi alrendszernek reflektálnia kell erre a problémára. A társadalmak demográfiai trendjei miatt ez a korosztály lesz a meghatározó a következő évtizedekben. Szerepük jelentősen meg fog nőni a munkaerőpiacon, a fogyasztás jelentős részét az ezüstgazdaság fogja kitenni, az infrastruktúrák, intézmények, települések jelentős részének korbaráttá kell válnia.  

Dr. Lipóczi-Csabai Sarolta, professor emerita, egyesületi alapító tag hangsúlyozta, hogy az egyetemek kiemelt szerepet játszhatnak a korbarát mozgalomban, hiszen az idősödő korosztály egészségmegőrzéssel, munkaképesség fenntartásával kapcsolatos igényeit, elvárásait jelentős mértékben támogathatják. Sőt, támogatják is a ’60-as évektől az Egyesült Államokban és a 70-es évek óta Európában, és Magyarországon is meghonosodott a szenior akadémia és egyetem többféle modellje. A professzor asszony a külföldi szenior egyetemek modelljei közül a bécsi, a frankfurti és a zürichi szenior egyetemek példáit mutatta be, hangsúlyozva, hogy a magyar szenior egyetemeknek a magyar állampolgárok igényeihez legjobban igazodó saját modelleket kell alkalmazniuk. 

Az előadás PPT-je itt érhető el.  

Tarts velünk

Vedd fel velünk

a kapcsolatot

Irodánk címe

Szécshenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV