fbpx

7. Szenior Akadémia előadás a Neumann János Egyetemen

Szerző: 2021. szept 28.Hírös Szenior Egyetem

A tudásközvetítés, a helyi intézményekkel való együttműködés jegyében rendeztük meg a hetedik Szenior Akadémia előadást a Neumann János Egyetemmel közösen, ahol Dr. Józsa István Tamás, az Oxfordi Egyetem Mérnöktudományi Tanszékének posztdoktori kutatója tartott remek előadást az alvás és álmok szerepéről, a glimfatikus rendszer titkairól.  

Kecskemét város önkormányzata 1,5 éve intézményesítette a szenior tudáshasznosítás programot. A pandémia ideje alatt is próbáltunk olyan programokat nyújtani, amelyek az adott körülmények között is szolgálják az aktív idősödés innovatív megközelítését.  

Egyértelműen ilyen a Szenior Akadémia, amit online módon indítottunk el tavaly. Ennek kialakult egy nagyon szép és működőképes metódusa, kialakítottuk a technikai, módszertani kereteit, így már 6 ilyen rendezvényt tudtunk megvalósítani. A körülbelül 45 perces előadás egy online konferencia platformon zajlott, amit élőben kiközvetítettünk a CédrusNet Kecskemét Program FB oldalára. Az előadás közben vagy utána a chat felületen kérdéseket, észrevételeket tehettek fel a hallgatók az előadónak, így az online térben is egy interaktív eseményt tudtunk rendezni.  

További előnye volt az online eseménynek, hogy az előadásokat rögzítettük, így azok továbbra is elérhetők a Facebook oldalunkon. Három hónapos átlagban legalább további 600 megtekintése volt egy-egy előadásnak.  

Célunk, hogy a társadalmi idősödéssel kapcsolatos újszerű előadásokat, témákat hozzunk. Bemutatjuk azokat a területeket, amelyek a szenior korosztálynak fontosak, hasznosak, amelyek a testközelbe hoznak olyan témaköröket, amelyek segítenek minket megérteni napjaink bonyolult társadalmi, gazdasági fejlődését, természeti, vagy akár idősödésügyi jelenségeit: 

Hegymegi István a mindennapi függőségeinkről, Rab Árpád a merre halad az információs társadalom egy idősödő társadalomban témakörről, míg Hoyk Edit a klímaváltozás és városok kapcsolatáról, Cserbán Ancsa az Alzheimer-kórról és más típusú demenciákról, Barta Gábor az áldozatsegítő hálózatról, míg Molnár Bence az adattudós új szakmáról tartott nagyon színvonalas előadást. 

A 7. rendezvényünk fizikai jelenlétes volt a Neumann János Egyetem Bolyai János előadójában, együttműködésben az egyetem Hírös Szabadegyetem programjával. Több mint kilencven résztvevő hallgatta meg Józsa Tamás előadását az álmok szerepéről szólt, az idősödő agyban lejátszódó változásokról. A miért álmodunk kérdés valószínűleg a civilizáció kezdete óta foglalkoztatja az emberiséget. De miért is alszunk? A tudományos módszerek fejlődésének köszönhetően az elmúlt tíz évben drasztikusan megváltozott az alvásról és álmokról alkotott képünk. Testünkben a sejtek működése során keletkező anyagcsere-hulladékok elszállításáért nagyrészt vér- és nyirok-erek felelősek. Úgy fest, hogy agyunkban a nyirokrendszer szerepét a kukásautónak is csúfolt glimfatikus rendszer helyettesíti, amely azért felelős, hogy „tiszta fejjel tudjunk gondolkozni”. A glimfatikus rendszer működésében kulcsfontosságú szerepe van a vér, gerincvelő, és sejtközi folyadék áramlásnak. Amikor alszunk, ezek az áramlási folyamatok jelentősen felgyorsulnak. 

Lehetséges, hogy az álmainkkal összefonódó agysejt aktivitás szerepet játszik a glimfatikus folyadékrendszer működésében? Talán az agyi folyadékok áramlásának gyengülése hozzájárul azoknak a mérgező fehérjéknek a felhalmozódásához, amelyek a demenciáért felelősek?  

A kérdésekre a választ az előadás adta meg, de – a KTV munkatársainak köszönhetően – ez az előadás is visszanézhető online módon itt.  

Rövid híradás az eseményről: A Cédrusnettel összefogásban folytatódott a Hírös Szabadegyetem 

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV