fbpx

Szakmai látogatás a Szolnoki Családkutatók Klubjánál

Szerző: 2024. júl 3.CédrusNet Iroda

2024. június 21-én pénteken tizenöt fővel szakmai kiránduláson vettünk részt a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (Macse) Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei helyi csoportjának és a Szolnoki Családkutatók Klubjának meghívására. Vendéglátóink a foglalkozásaik számára igényes helyszínt biztosító szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban fogadtak bennünket.

Ismerkedés és kölcsönös bemutatkozás után Demény István idegenvezetőnkkel városnéző sétára indultunk, melynek során megismerkedtünk a vizek városával, a hidjaival, a szolnoki várral, valamint nevezetes épületeivel, látványosságaival.

Megpihenve, ebéd után a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltárába látogattunk, ahol dr. Csönge Attila levéltárigazgató tartott számunkra és vendéglátóink számára rövid időutazást a város múltjába, majd raktársétával bemutatta a levéltári gyűjteményt, és annak egyes különleges, féltve őrzött darabjait. A levéltári program a papír- és írástörténeti állandókiállítás megtekintésével zárult.

A levéltári látogatást követően az Aba-Novák Kulturális Központban kötetlen beszélgetéssel folytatódott tapasztalataink megosztása. Képviseletünkben, csoportvezetőnk Molnár Szilárd bemutatta a CédrusNet Kecskemét programot, valamint az ennek keretében megalakult helytörténeti-, családkutató és fotódigitalizációs műhelyünk eddigi tevékenységét, a digitalizáció jövőbeni erősödő szerepét a családkutatásban, valamint a családi fotók jövő nemzedékekre történő átörökítésében.

A több, mint 13 éve alakult szolnoki csoportot Ari Ilona, a Macse elnöke, a szolnoki klub vezetője, Sebestyénné Kun Anna a Macse csoport kapcsolattartója és Pintér Zsuzsanna ANKK Agóra szakmai referense mutatta be. A klubot Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ igazgatója kezdeményezésére alapították 2011-ben, amelynek működését kezdettől fogva elkötelezetten támogatta dr. Fülöp Tamás, korábbi szolnok megyei levéltár-igazgató, a kecskeméti Neumann János Egyetem jelenlegi rektora. Azóta immár 140 tagot számláló csoport tagjai rendszeresen bemutatkoznak, kutatásaik eredményeikről előadásokat tartanak, valamint külső előadókat is meghívnak. Pár éve „Jövőnk kulcsa a múlt” országos családtörténeti konferenciát rendeztek nagy sikerrel.

„Jövőnkben a múlt” címmel kiállítással ünnepelték meg fennállásuk 10 éves jubileumát. A tagok egyéni kutatási eredményeiről és az együttműködő szervezetek családfakutatást segítő programjairól körképet adó tartalmas kiállítást 2021. szeptember 1-jén mutatták be első alkalommal a szolnoki Agórában. Ezen tartalmas kiállítás néhány anyagát tiszteletünkre ismételten felállították.

Az ELTE oktatási tananyagként használja hallgatói részére a Kis füzetben nagy segítség három nyomtatott és egy digitális formában megjelent családkutatási módszertani kiadványukat. Írásos beszámolójukban olvassuk: „Olyan közösséget építünk, amelynek építőköve a család”.

Találkozásunkat Ari Ilona Családfa készítés, családtörténet írása címmel megtartott hasznos tanácsokat tartalmazó előadása zárta.

A közös célok mentén történő kapcsolatépítést a Macse és a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány közötti együttműködési megállapodás aláírásával zártuk.

Köszönjük a szolnokiak kedves vendéglátását, munkájukhoz további sikeres kutatást, programszervezést kívánunk és szeptemberben szeretettel hívjuk, várjuk csoportjukat Kecskemétre.

Fotók: Simon Szabolcs

#cédrusnetkecskemét #macse #kktk #szolnok #családfakutató #látogatás #szolnokilevéltár #aba-novák-kulturálisközpont #együttműködésimegállapodás

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV