fbpx

Okos megoldások a minőségi időskorért, konferencia Alsómocsoládon

Szerző: 2023. jún 7.CédrusNet Iroda

Nem vagyunk birtokában azoknak az alapvető tudásoknak, okos megoldásoknak, amelyekkel idős hozzátartozóink, gondozottaink életét, életminőségét növelni tudjuk. Így igazán izgalmas, amikor egy vidéki kistelepülés innovatív önkormányzata felteszi magának a kérdést, vajon a vidék tud-e technológiai megoldásokban gondolkodni, élen tud-e járni az új megoldások adaptálásában, meg tudjuk-e mutatni másoknak a jó gyakorlataikat?

Ez történt Alsómocsoládon, ahol 2023. május 31-én „Okos megoldások a minőségi időskorért” címmel konferenciát tartottak. A megnyitó gondolatokat természetesen a polgármester úr tartotta. Dicső László kiemelte, hogy Alsómocsoládon az idősgondozás és az okos eszközök használatának összekapcsolása az ezredforduló környéként már elindult, azóta számos pályázatot, fejlesztést hajtottak végre. 

A felvezető előadást a Pécsi Egyetemről Dr. Sík Attila tartotta „A minőségi időskor általános ismertetése” címmel. A Pécsi Tudományegyetem már három éve együttműködik az önkormányzattal a kreatív idősellátás, -gondozás terén, aminek eredményeit régiós szinten is hasznosítani próbálják. Az előadó röviden definiálta az aktív idősödést, ami alatt leginkább az idős ember függetlenségének, a társadalmi szerepének minél hosszabb ideig történő megőrzését értjük, mindeközben csökkentve a negatív sztereotípiákat. Ezeket tartalmazzák az idősügyi stratégiák, de ha ma nézzük meg ezeket a dimenziókat, akkor sok változás nem történt az elmúlt években.

Az előadó döntően az aktív idősödés különböző szervezetek által használt definícióit, az ezüstgazdaság növekvő jelentőségét mutatta be, illetve a szakemberek által azért ismert demográfiai változásokat. Ezek egy szakmai konferencia résztvevői számára sok újdonságot nem tartalmaznak, így konkrétumokról, például jó nemzetközi gyakorlatokról, okos megoldásokról sajnos kevésbé hallottunk.

Természetesen bemutatásra kerültek a helyi megoldások, így főleg az „Őszi Fény Idősek Otthona” jó gyakorlatai. Pitz Anita intézményvezető asszony bemutatta, hogy idősbarát önkormányzatként hogyan próbálják a modern szemléletnek megfelelően üzemeltetni az alsómocsoládi idősotthont. Itt döntően az aktív és a minőségi időskor elvárásainak megfelelő eszközökre gondolnak, de próbálnak személyre szabott bánásmódot biztosítani. Az innovatív szemlélet a település(vezetés) sajátosságából adódik, így bemutatásra került például a nosztalgia szoba, a magaságyás veteményes, a sószoba, az intergenerációs rendezvény-sorozat, a hitélet biztosításának lehetősége.

Okos megoldások kapcsán elhangzott a Digitális Jólét Pont, a közösségi internet hozzáférési lehetőség, illetve a NOBI lámpa tesztelése. Erről az okoslámpáról a későbbiekben külön előadás is elhangzott. Az eszköz egyébként nem a megfigyelésre szolgál, hanem a vészhelyzetek kezelésére, például ha elesik az idős, ha az ágyban hosszabb ideje nem volt mozgás, akkor a lámpa először próbálja megszólítani az időst. Ha ez nem vezet eredményre, akkor az eszköz értesíti a nővért, vagy adott esetben a hozzátartozót, ha otthon használ ilyet valaki. Az eszköz segít az adminisztrációs tevékenységekben is, például rögzíti a vérnyomás, a vércukorszint stb. értékeket.

Nagyon érdekfeszítő volt Vedovatti Anildo úr előadása az időskori felnőtt tanulásról. Mit gondolunk a tanulás és a digitális világ találkozásáról, mindezt egy idős társadalomban? Milyen a társadalom hozzáállása, tudatossága az idősek tanulásával kapcsolatban? – döntően erről beszélt az előadó, nem pedig a tankönyvszerű  tanulásmódszertani eszközökről.

A skandináv országokban a 60 év körüli idősödőt még egy teljesértékű munkavállalónak, a munkaerőpiac teljesértékű tagjának tekintik. Ott az időskori tanulás az egész társasdalom számára fontos. A tanulás lehetősége a kinyújtott életkor kiemelt eleme, eszköze, így nem az idősödő társadalommal van gond, hanem azzal, hogyan gondolunk erre. Mindez egyelőre főleg kommunikáció kérdése, plusz a tanulás elérésének lehetőségeinek.

Ezek a gondolatok azért is nagyon fontosak számunkra, mert Kecskeméten a korbarát egyetem törekvéseinkkel, az idősödésügyi programunk versenyképességi dimenzió mentén való azonosításával ugyanezt képviseljük.

A tanulás önmagában érték az idősek számára is, napjainkban különös tekintettel a digitális eszközökre, a digitalizáció folyamatainak megismerése terén. Itt viszont óriási felelősségünk van, hiszen az interneten minden is elérhető, így az információk megbízhatósága, az adatbiztonság, a csalások, félrevezetések hatalmas veszélyt jelentenek a gyakorlatlan felhasználókra. A kézenfogás, aktív segítés, tanítás itt szükségszerű.

Érdekes előadás volt még  a NOBI által kínált digitális megoldások bemutatása. Drávecz Szilárd kiemelte, hogy Magyarországon 5,5 óránként történik olyan haláleset, ami elesésből adódik. A technológia hozhat erre megoldást, például a NOBI plafonlámpa, ami mesterséges intelligencia alapon tanulja meg, milyen az idős, demens személy stb. életritmusa, napi rutinja. Az eszköz észleli az elesést, azonnal automatikusan segítséget hív. Az eszközön keresztül az ápoló, a hozzátartozó azonnal kapcsolatba is tud lépni az idős személlyel: azonnal kell segítség, vagy egyedül is meg tudja oldani a helyzetet az idős?

A megelőzésben is segíthet a lámpa: például az automatikus lámpabekapcsolás éjjel, ha az idős felkel az ágyból. További funkció az alvás-elemzés: hányszor kel fel, mennyit aludt, mennyit tölt az ágyban stb. Ez segítheti az ápolók munkáját. A lámpához kapcsolhatók különböző eszközök is, mint például vérnyomásmérő, aminek adatai azonnal felkerülnek egy adatbázisba, azokat azonnal láthatja a nővér.

Tudj meg rólunk többet:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#okosidősödés #konferencia #cédrusnetkecskemétprogram #minőségiidőskor #nobi


Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV