fbpx

Beszámoló a Zöld Vitalitás Cédruskör Víz Világnapi programjáról

Szerző: 2023. márc 27.CédrusKörök

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott világesemény, melyet az ENSZ közgyűlése 1992-ben kezdeményezett. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint, hogy ismertté és népszerűvé tegyék azokat a zöld technológiákat és programokat, amelyek megoldást kínálnak erre az egyre égetőbb problémára[1].

Bolygónk felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz. Azonban, ennek a szinte végtelen mennyiségnek csak egy apró része az, amit mi életető elemnek tekinthetünk. Ugyanis, vízkészletünk 97,5 százaléka alkalmatlan emberi fogyasztásra, emellett a mezőgazdaság és az ipar sem tudja felhasználni magas sótartalma miatt. A talajvíz legnagyobb ellensége a mezőgazdaság. A talajba szivárgó vegyszerek szennyezik a felszín alatt megbúvó vizet, és a túlhasználat miatt egyre több helyen szipolyozunk ki több vizet a felszín alól, mint ami a csapadék révén visszajut oda[2].

[1] http://vizvilagnap.hu/

[2] https://www.montiviz.hu/hu/hirek/a-viz-vilagnapja


A 2022-es rendkívüli szárazság sajnos az idei évben is folytatódni látszik, így az egész ország számára egyre sürgetőbb, hogy korszerű szemlélettel alakítsuk át vízgazdálkodásunkat, különösen a szárazsággal leginkább sújtott területeken, így Kecskeméten is.

A klímaváltozás jeleit már magunkon is érzékeljük:

  • Egyre gyakoribb a hirtelen lezúduló eső és az ebből eredő villámárvíz a város utcáin, de azt nem tudjuk felfogni a zöldövezetek öntözésére.
  • Egyre mélyebben van a talajvíz, csak a nagy fák mély gyökerei jutnak hozzá, a kis fák kiszáradnak – lásd a parkokat, ahol az öntözés csak időleges, életmentő beavatkozás, a tartós megoldást a vízmegtartásra alkalmas területek kijelölése, a helyben keletkező csapadék megtartása biztosítaná, hogy a víz be tudjon szivárogni a talajba.
  • Fák és zöldövezetek nélkül élhetetlenné válik a város a növekvő hőmérséklet és az egyre nagyobb mértékben terjedő kövezés és aszfaltozás miatt.
  • Aszályosodás veszélyezteti a várost körülvevő homokos területeket, amit a szél egyre jobban befúj a városba is, erősítve a légszennyezést.
  • Tudatosabban kell bánnunk nekünk is a vizünkkel: spórolni az ivóvízzel, nem szennyezni használt olajjal a szennyvizet, felfogni az esővizet.

Ezeket a környezeti problémákat érzékelve a Zöld Vitalitás Cédruskör már harmadik éve szervez programot ezen a fontos, környezetünk védelmét szolgáló napon is.

Most a BÁCSVÍZ Zrt. II. számú Vízmű-telepén jártunk, ahol a cég szakemberei megismertettek bennünket a város vízellátó rendszerével, a számítógépes irányítás folyamataival, elmagyarázták, hogy hogyan jut el az otthonukba éjjel-nappal a tiszta és egészséges ivóvíz.

Érdekes és tanulságos volt a látogatás, mert a víztisztítás bemutatásán túl arra is felhívták a figyelmünket, hogy 1 liter használt olajnak a szennyvízlefolyóba öntése 50 ember 1 éves ívóvizét teszi tönkre a városban, és ha a csapadékvíz gyűjtő csatornába csatlakoztatjuk a szennyvizet, az nem a szennyvíztisztítóba jut, hanem a Csukás-éren keresztül tisztítatlanul a természetbe, de ha otthon összegyűjtjük a csapadékvizet és felhasználjuk, jóval kevesebb terheli meg a város csatornarendszerét és kevesebb ivóvizet használunk így el öntözésre, autómosásra.

Látható, hogy mindannyiunknak van felelőssége a környezetünk megóvásáért. Akik ott voltunk, harmincnyolcan, erre már jobban fogunk figyelni a jövőben, és erre figyelmeztetünk másokat is.

Köszönjük a beszámolót Tóth Kovácsné Ibolyának a Zöld Vitalitás Cédruskör vezetőjének.

Nézzétek meg képes összeállításunkat a látogatásról.

Kövess minket:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV