fbpx

Beszámoló a Zöld Vitalitás Cédruskör Víz Világnapi programjáról

Szerző: 2023. márc 27.CédrusKörök

A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott világesemény, melyet az ENSZ közgyűlése 1992-ben kezdeményezett. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint, hogy ismertté és népszerűvé tegyék azokat a zöld technológiákat és programokat, amelyek megoldást kínálnak erre az egyre égetőbb problémára[1].

Bolygónk felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz. Azonban, ennek a szinte végtelen mennyiségnek csak egy apró része az, amit mi életető elemnek tekinthetünk. Ugyanis, vízkészletünk 97,5 százaléka alkalmatlan emberi fogyasztásra, emellett a mezőgazdaság és az ipar sem tudja felhasználni magas sótartalma miatt. A talajvíz legnagyobb ellensége a mezőgazdaság. A talajba szivárgó vegyszerek szennyezik a felszín alatt megbúvó vizet, és a túlhasználat miatt egyre több helyen szipolyozunk ki több vizet a felszín alól, mint ami a csapadék révén visszajut oda[2].

[1] http://vizvilagnap.hu/

[2] https://www.montiviz.hu/hu/hirek/a-viz-vilagnapja


A 2022-es rendkívüli szárazság sajnos az idei évben is folytatódni látszik, így az egész ország számára egyre sürgetőbb, hogy korszerű szemlélettel alakítsuk át vízgazdálkodásunkat, különösen a szárazsággal leginkább sújtott területeken, így Kecskeméten is.

A klímaváltozás jeleit már magunkon is érzékeljük:

  • Egyre gyakoribb a hirtelen lezúduló eső és az ebből eredő villámárvíz a város utcáin, de azt nem tudjuk felfogni a zöldövezetek öntözésére.
  • Egyre mélyebben van a talajvíz, csak a nagy fák mély gyökerei jutnak hozzá, a kis fák kiszáradnak – lásd a parkokat, ahol az öntözés csak időleges, életmentő beavatkozás, a tartós megoldást a vízmegtartásra alkalmas területek kijelölése, a helyben keletkező csapadék megtartása biztosítaná, hogy a víz be tudjon szivárogni a talajba.
  • Fák és zöldövezetek nélkül élhetetlenné válik a város a növekvő hőmérséklet és az egyre nagyobb mértékben terjedő kövezés és aszfaltozás miatt.
  • Aszályosodás veszélyezteti a várost körülvevő homokos területeket, amit a szél egyre jobban befúj a városba is, erősítve a légszennyezést.
  • Tudatosabban kell bánnunk nekünk is a vizünkkel: spórolni az ivóvízzel, nem szennyezni használt olajjal a szennyvizet, felfogni az esővizet.

Ezeket a környezeti problémákat érzékelve a Zöld Vitalitás Cédruskör már harmadik éve szervez programot ezen a fontos, környezetünk védelmét szolgáló napon is.

Most a BÁCSVÍZ Zrt. II. számú Vízmű-telepén jártunk, ahol a cég szakemberei megismertettek bennünket a város vízellátó rendszerével, a számítógépes irányítás folyamataival, elmagyarázták, hogy hogyan jut el az otthonukba éjjel-nappal a tiszta és egészséges ivóvíz.

Érdekes és tanulságos volt a látogatás, mert a víztisztítás bemutatásán túl arra is felhívták a figyelmünket, hogy 1 liter használt olajnak a szennyvízlefolyóba öntése 50 ember 1 éves ívóvizét teszi tönkre a városban, és ha a csapadékvíz gyűjtő csatornába csatlakoztatjuk a szennyvizet, az nem a szennyvíztisztítóba jut, hanem a Csukás-éren keresztül tisztítatlanul a természetbe, de ha otthon összegyűjtjük a csapadékvizet és felhasználjuk, jóval kevesebb terheli meg a város csatornarendszerét és kevesebb ivóvizet használunk így el öntözésre, autómosásra.

Látható, hogy mindannyiunknak van felelőssége a környezetünk megóvásáért. Akik ott voltunk, harmincnyolcan, erre már jobban fogunk figyelni a jövőben, és erre figyelmeztetünk másokat is.

Köszönjük a beszámolót Tóth Kovácsné Ibolyának a Zöld Vitalitás Cédruskör vezetőjének.

Nézzétek meg képes összeállításunkat a látogatásról.

Kövess minket:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

Tarts velünk

Vedd fel velünk

a kapcsolatot

Irodánk címe

Szécshenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV