fbpx

A Kápolnák Útja túraútvonal

Szerző: 2023. aug 2.CédrusKörök

Javában dübörög a nyár, kicsit szeszélyesen kicsit változatosan, de reméljük, hogy tartalmas telnek a napjaitok! A következő cikk mindazoknak szól, akik kimozdulnának Kecskemét környékén, megismernék az alföldi tájak rejtett szépségeit. 

Kedves Cédruskörök! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket egy kevésbé ismert túraútvonalra, amit érdemes bejárni akár egy biciklitúrával összekötve akár gyalogosan egy Nordic walking túra keretein belül.  

„Kápolnák Útja” egy zöld sávval jelzett, lenyűgöző turistaút, ami a Duna-Tisza közén húzódik észak-déli irányban, csodálatos tájakat érintve Kecskemét és Ócsa között, mintegy 90 km hosszan. 

A túrasorozat a Kecskeméti Arborétum Nyíri út felöli bejáratától indul, itt található egy információstábla, amely a környék történelmi emlékhelyeit és kápolnáit mutatja be. Az útvonal érinti az arborétumban álló régi búcsújáró helyet, az 1710-es évekből származó Mária-kápolnát.  

Mária-kápolna

zöld sáv eleinte az arborétum kerítése mellet vezet hosszan, majd észak felé fordul, és átszeli a szántóföldeket. A balra kanyarodó turistaút csak annyira érinti Hetényegyházát, hogy felkereshessük a környék egyik legjelentősebb emlékhelyét, a Móricz-fát, ami egykoron Móricz Zsigmond birtokán állt.  A több mint 150 éves kocsányos tölgy, egy vihar során sajnos kidőlt.  

Tovább folytatva az utunkat egyszer csak a Nagynyír vasúti megállójához érünk, innentől a turistaút a Nyíri-erdő mellet vezet. Az erdő nagyrésze napjainkban már bekerített vadaskert, de szerencsére egy 26 hektárnyi részt átengedtek belőle a kirándulók számára. A Szent Hubertus Parkerdő magába foglal egy országosan is ritkaságszámba menő 1848-as tanösvényt és emlékmúzeumot, azonban a kiskunsági parkerdő legnagyobb ékessége az 1993-ban felépített Szent Hubertusz-kápolna, aminek minden egyes része fából készült.  

Innen utunk Méntelekre sokáig az erdő mellett vezet. A falu határához érve érdemes egy kicsit megpihenni az 1930-ban épült Református templomnál és a 2 évvel korábban épült Nagyboldogasszony-kápolnánál. 

Méntelek után Lajosmizse felé vesszük az irányt. A település központjába érve előtűnik Lajosmizse ékessége a Szent Lajos-templom. A templom féltve őrzőt kincse a torinói érsektől kapott halotti lepel hivatalos másolata. De az épületben kialakított múzeumban látható még Magyarország egyetlen Szent Lajos király ereklyéje, Szent István király csontereklyéje, és Lehel kürtjének hű másolata is. 

A településről kiérve a turistaút egyenesen abba a pusztába vezet, ahol Lajosmizse és térségének legrégebbi építészeti emléke, a Pusztatemplom romja áll. Utunk további része fa matuzsálemek között vezet, hiszen az egykori pusztai tölgyesek egy kivételes szépségű maradványa bújik meg itt. A turistaút érinti a környék legszebb tölgyfáját, a „Mizsei Óriás”-t is. A kocsányostölgy korát 220 évre becsülik. 

A mizsei fákat elhagyva Táborfalváig a Pusztavacsi-erdőbe érkezünk. Itt található a környék egyik legnagyobb szikestava, a hatalmas kiterjedésű Fehér-tó, más néven a Lóúsztató.  

Idáig tart a Mária-kápolnától felfestett ZÖLD SÁV jelzés. Innen néhány kilométer még jelzetlen, de kissé északabbra, Pusztavacs központjától folytatódik a ZÖLD SÁV, egészen az Ócsai románkori bazilikáig. 

Pusztavacson ugyancsak van egy középkori templomrom, tőle nem messze az Ország Közepe emlékmű. A homokpusztai gyeppel borított, ligetes parkban elhelyezett jeltornyot 1978-ban Kerényi József tervei alapján építették. A 11 méter magas vörösfenyőből készült nyolcszögletű, gúla formájú épület alatt egy napóra is látható, amely Gáti Gábor szobrász munkája. A régi Kőrösi országúton kanyargó turistaút eléri Csévharaszt területét, ahol ugyancsak áll a pusztában egy középkori romtemplom, Pótharasztpusztán, amely egy szántóföld közepén álló akácliget rejt.  

Ország Közepe emlékmű

Innen már nem sokat kell menni, még mindig a ZÖLD sávú jelzést követve, szép erdős környezetben, hogy az ember Ócsára érjen, ahol a település központjában áll a kéttornyú, szinte teljesen érintetlen XII-XIII. századi bazilika, értékes szentélyfreskókkal, körülötte kanyargós utcák, műemlék parasztházakkal és egy több épületből álló tájházzal. 

Ócsai Református Műemlék Templom

SZAKASZOK, LÁTNIVALÓK: 

1. KECSKEMÉTI ARBORÉTUM – MÉNTELEK (16 km) 
Látnivalók: Kecskeméti Arborétum, Mária-kápolna, Kálvária, Móricz-fa, Nyíri-erdő, 1848-as múzeum, Szent Hubertusz-kápolna, Méntelek 
 
2. MÉNTELEK – LAJOSMIZSEI PUSZTATEMPLOM (18 km)  

Látnivalók: Ménteleki parkerdő, Zombory-birtok, Kláber-kastély, Lajosmizse, Pusztatemplom 

3. LAJOSMIZSEI PUSZTATEMPLOM – PUSZTAVACS (18 km)  

Látnivalók: Pusztatemplom, Mizsei Óriás, Fehér-tó, Pusztavacsi-erdő, Strázsa-hegy, Látó-hegy, Pusztavacsi templomrom, 1848-as emlékpark, Templomkert 

4. PUSZTAVACS – CSÉVHARASZTI TEMPLOMROM (16 km)  

Látnivalók: Pusztavacs, Ország Közepe emlékmű, Újlengyel, Csévharaszti templomrom 

5. CSÉVHARASZTI-TEMPLOMROM – ÓCSA (22 km)  

Látnivalók: Csévharaszti templomrom, Kőrösi út, Ócsai pincefalu, Ócsai bazilika, Ócsai tájház 

Forrás:https://www.petofiturakor.hu/kapolnakutja.html https://www.azalfoldtegedisvar.hu/kapolnak-utja-beszamolo 

Tudj meg többet közösségünkről:

► Web: https://www.cedrusnetkecskemet.hu/

► Facebook: https://www.facebook.com/cedrusnetkecskemet

► LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cedrusnet-kecskemet

#cédrusnetkecskemét #kecskemét #kápolnákútja #túristaut #kirándulás #biciklitúra

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV