fbpx

Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások konferencia

Szerző: 2022. okt 5.CédrusNet Iroda

Öröm látni, hogy egyre több település, önkormányzat, szervezet tesz évek óta sokat annak érdekében, hogy az idősebb korosztály integrációja, társadalmi részvétele az életkor előrehaladtával ne csökkenjen. A tapasztalatok egyre többfélék, így az idősbarát településeknek érdemes egymástól tanulnia.

Ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak az olyan szakmai konferenciák, amilyen a héten is volt a budapesti Hegyvidéki Önkormányzatnál, az „Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások” címmel. A konferencia jellemzően három óriási témakört járt körbe: 1) milyen kihívásokat tartogat az idősödés és a meghosszabbodott életkor az önkormányzati- és az állami szektorok, valamint az egészségügyi ellátórendszer számára, 2) milyen támogatási programok indulnak a demenciával élők támogatására, 3) milyen innovatív helyi válaszok születnek az aktív időskor támogatására?

A kecskeméti megoldások, válaszkeresések kiemelt szerepet kaptak a konferencián, ugyanis bemutatásra került Cserbánné Ancsa révén a város remek Ginkonet demencia programja, illetve a CédrusNet Kecskemét Program társadalmi innovációs megoldásai Molnár Szilárd szakmai vezető révén.

Fotó forrása: https://www.facebook.com/judit.kocsis.100

Utóbbi kapcsán röviden bemutatásra kerültek azok a társadalmi innovációs eszközök, amelyek megakadályozzák az idősödő középosztály lecsúszását, amelyek az 50 pluszos korosztályon belül érdemi változásokat generálnak a foglalkoztathatóság, a társadalmi részvétel, a független, egészséges és biztonságos élet, valamint az aktív életvitel területein, például: a HírösNagyi, Időslátogató képzés, szolgáltatás, közösségfejlesztés; a korbarát egyetem fejlesztése a Neumann János Egyetemmel; Családi ügyintéző képzés és szolgáltatás; korbarát munkahely minősítés rendszere; az aktív idősödés új közösségei, a CédrusKörök; a közösségi adománykávézó az informális tanulás támogatására; a Digitális Tudásközpont szenior programlehetőségei. Ezek azok az újítások, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy idén elnyertük az EMMI 2021. évi Társadalmi Innovációja Díját, illetve a bécsi SocialMarie Alapítvány Társadalmi Innováció Díjának jelöltjei voltunk.

Tarts velünk

Vedd fel velünk

a kapcsolatot

Irodánk címe

Kápolna utca 24.
Kecskemét
6000

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 326 045
Email címünk
kapcsolat
@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV