fbpx

Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások konferencia

Szerző: 2022. okt 5.CédrusNet Iroda

Öröm látni, hogy egyre több település, önkormányzat, szervezet tesz évek óta sokat annak érdekében, hogy az idősebb korosztály integrációja, társadalmi részvétele az életkor előrehaladtával ne csökkenjen. A tapasztalatok egyre többfélék, így az idősbarát településeknek érdemes egymástól tanulnia.

Ehhez kiváló lehetőséget nyújtanak az olyan szakmai konferenciák, amilyen a héten is volt a budapesti Hegyvidéki Önkormányzatnál, az „Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások” címmel. A konferencia jellemzően három óriási témakört járt körbe: 1) milyen kihívásokat tartogat az idősödés és a meghosszabbodott életkor az önkormányzati- és az állami szektorok, valamint az egészségügyi ellátórendszer számára, 2) milyen támogatási programok indulnak a demenciával élők támogatására, 3) milyen innovatív helyi válaszok születnek az aktív időskor támogatására?

A kecskeméti megoldások, válaszkeresések kiemelt szerepet kaptak a konferencián, ugyanis bemutatásra került Cserbánné Ancsa révén a város remek Ginkonet demencia programja, illetve a CédrusNet Kecskemét Program társadalmi innovációs megoldásai Molnár Szilárd szakmai vezető révén.

Fotó forrása: https://www.facebook.com/judit.kocsis.100

Utóbbi kapcsán röviden bemutatásra kerültek azok a társadalmi innovációs eszközök, amelyek megakadályozzák az idősödő középosztály lecsúszását, amelyek az 50 pluszos korosztályon belül érdemi változásokat generálnak a foglalkoztathatóság, a társadalmi részvétel, a független, egészséges és biztonságos élet, valamint az aktív életvitel területein, például: a HírösNagyi, Időslátogató képzés, szolgáltatás, közösségfejlesztés; a korbarát egyetem fejlesztése a Neumann János Egyetemmel; Családi ügyintéző képzés és szolgáltatás; korbarát munkahely minősítés rendszere; az aktív idősödés új közösségei, a CédrusKörök; a közösségi adománykávézó az informális tanulás támogatására; a Digitális Tudásközpont szenior programlehetőségei. Ezek azok az újítások, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy idén elnyertük az EMMI 2021. évi Társadalmi Innovációja Díját, illetve a bécsi SocialMarie Alapítvány Társadalmi Innováció Díjának jelöltjei voltunk.

Tartson velünk

csatlakozzon közösségünkhöz!

 

Ha szívesen csatlakozna közösségünkhöz, látogasson el irodánkba munkanapokon 8:30-12:00 óra között és töltse ki regisztrációs lapunkat. Ha kérdése van, forduljon hozzánk az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Irodánk címe

Széchenyi sétány 6.
Kecskemét
6000

(Széchenyi István Közösségi Ház)

 

Oldalak
Főoldal
rólunk
CédrusKörök
Hírek
Kapcsolat
Képzések
Időslátógató
HírösNagyi
Szolgáltatások
Időslátogatók
HírösNagyik
Gondoskodó szolgálat
Halló itt vagyok!
Telefonszámunk
+36 76 444 583
Email címünk:
kapcsolat@cedrusnetkecskemet.hu
Kövess Minket
G-T7YPG39EJV